Fore!

Jenny Aschenbrenner läser om golf som bärare av ondska

I sin nya roman berättar Hans Gunnarsson (född 1966) om en golfspelande man i akut sönderfall.
BOKRECENSIONER

Ett sammanbitet leende på fairway, en grogg på undergångens rand och den krypande insikten om att katastrofen bara är en golfsving bort.  Albatross lanseras som en svensk Falling down – filmen där Michael Douglas rollfigur fick så nog av den moderna världens alla irritationsmoment att bara en bazooka hjälpte. Minus skjutvapnen så visst, även här faller medelklassen ner i kaos och förstörelse.

Hans Gunnarsson debuterade under 1990-talets svenska novellboom med avskalade, högt koncentrerade noveller där allt sker i det outsagda. En stil han fortsatt utveckla, och något onämnbart gömmer sig under realismens saklighet även i denna roman. 18 kapitel följer de 18 hålen i en fulllängds golfbana och berättar om en man i akut sönderfall. Ännu en av de unga medelålders, hyfsat framgångsrika männen som imploderar av ... ja, av vad? Av sin oförmåga att förstå vilken sorts man han förväntas vara, kanske.

Temat har upprepats ett antal gånger. Gunnarsson tillför sin förmåga att ladda språket med underliggande ångest, använda vardagliga och torftiga ord som väcker oro.

Ett par i yngre medelåldern hyr ett hus på landet för att tillbringa sommarhalvåret där. Hon är läkare, har en affär med en kollega och reser in till staden titt som tätt. Han stannar kvar. Dricker öl, spelar golf och våldgästar grannens tomma gäststuga, medan hans tillvaro smulas sönder inför honom.

Hela förloppet skildras ur huvudpersonens perspektiv, vilket lämnar betydande luckor i berättelsen. Allt som han inte vill se saknas. Närvarande är hans förnekelse; av fruns otrohet, av allt som är svårt. Vid nästan varje nytt hål på golfbanan konstaterar han att detta är inget märkvärdigt hål egentligen. Och detta ”egentligen” är väl själva knutpunkten – egentligen är det inte så svårt att leva som privilegierad västerlänning, ändå är det fullständigt omöjligt.

Den livsoduglighet som får Gunnarssons romanfigur att packa golfbagen och med blodsprängd besatthet bege sig till banan varje dag, oavsett vad, kliar på huden. En frustration som övergår i obehag allt eftersom han fjärmar sig allt mer från den gemensamma gräsplätt där det vi kallar mänskligt samsas.

Och just golfenframstår här som en bärare av ondska, ju större utrymme golfspelet får i hans liv desto mer tar det svarta över.

Det är skickligt utfört, suggestivt och stilsäkert. Men riktigt tar det inte denna gång. Det som är en briljant idé – att låta golfen strukturera sönderfallet – stannar vid att vara en idé.

Det är som att romanen skiktar sig. Livet och golfen blir två skikt som glider ovanpå varandra utan att effekten av krock och förstärkning uppnås. Det blir lite konstruerat.

FAKTA

PROSA

Albatross

Hans Gunnarsson

Albert Bonniers förlag

Golftermer: Albatross kallas det när spelaren lyckas få bollen i hål på tre slag under banans par, till exempel två slag på ett par 5-hål. Ett mycket ovanligt resultat.

Fore [få:r] är ett varningsrop som används när en en annan människa riskerar att träffas av en golfboll.

Jenny Aschenbrenner

ARTIKELN HANDLAR OM