Livet med hiv

Skammen lyser i Donald Boströms bok om hiv och aids i världen

1 av 2
Daria från Kiev, Ukraina.
BOKRECENSIONER

I frågan om att skapa ny angelägenhet kring tidernas tristaste men alltid lika aktuella ämne – historien om hiv och aids – görs ett ambitiöst försök genom det glassiga 500-sidiga coffee table-verket Som en osynlig sten i mitt hjärta.

Fotograferna och journalisterna Donald Boström och Mats Ögren Wanger arbetar snyggt med hela världen som utgångspunkt och gör sig till del av berättelsen om den snart 30-åriga pandemin.

Det är starka porträtt, rakt på människor. Genom ansikten och miljöer, berättelser om skuld och smärta, får en gammal sliten slogan – ”hiv känner inga gränser” – liv och berättelserna, som alla är unika men inte okända, tar plats.

Svetlana som flyttade ihop med våldtäktsmannen eftersom det ändå innebar ett bättre skydd. Daria i hjärtformade solglasögon, med kattungen i famnen som talar om mormor, morfar, hjärntumörerna och drömmarna om att kunna springa fort eller Juan Osorro som berättar historien om hiv genom sagor och superhjältar för skolbarnen i kampen mot diskriminering.

Allt detta sägs vara vad vi behöver för att förstå och ta in frågan. Konkreta möten som gör sjukdomen personlig och verklig. Något som sätter in den i sina kontexter, där hiv-positiva är offer för världsomspännande strukturer.

Kanske blir det allra tydligast i bokens avsnitt om Sverige. För efter mötet med hiv-aktivisten Anders är det som återstår anonymitet. ”På grund av den rådande synen på hiv och aids i Sverige”, lyder rubriken över det faktum att knappast någon här, förutom våra experter, framträder med sitt ansikte.

Den svenska principen där ansvarsbördan för hiv-överföring ligger helt på den drabbade, i ett land där hiv-positiva är undantagna från mänskliga rättigheter får vi nöja oss med ansiktslösa signaturer som berättar om ett liv vid sidan av samhället.

En del frågor fortsätter att hänga i luften. Som hur vi blev landet som går i bräschen för den allmänna och framväxande kriminaliseringstrenden när det kommer till hiv och varför vi inte kan hantera frågan om att hiv-positiva också har sex.

Svenska hiv-positiva saknar ursäkten av ett berättigat lidande, de blir undantag i ett system och avfärdas som De Andra, bortförklarade som ansvarslöst folk från ”mörkare kontinenter”, översexuella bögar eller knarkare. Arbetet med att rota i de bisarra förhållanden som råder på hemmaplan har inte någon plats i ett soffbordsverk.

Men skammen lyser trots allt.

FAKTA

SAKPROSA

Som en osynlig sten i mitt hjärta

Om hiv och aids i Sverige och världen

Donald Boström

Mats Ögren Wanger

Leopard förlag

Anna-Maria Sörberg