Litet författarskap med stor skärpa

BOKRECENSIONER
Margareta Renberg (1945–2005), var bildkonstnär och författare.

Margareta Renberg (1945–2005) var en uppmärksammad målare. För egen del finner jag henne ganska normalt surrealistisk ända in i färgval och teknik. Det som avviker från allfarvägen är egentligen bara en feministisk tendens.

Men hon skrev också. En tatuerad dams memoarer från 1972 blev en av decenniets mer egenartade och uppmärksammade diktsamlingar. I dag går den inte att få tag på antikvariskt. Någon mer bok blev det aldrig. Nu har Gunnar Harding samlat hennes poesi i Tröst för ett tigerhjärta, en mycket välkommen men ganska ojämn bok. Den innehåller diktsamlingen samt efterlämnat material.

Texterna är drömska. De tycks ofta ha en självbiografisk bakgrund. Bilden av barndomen är alldeles utan illusioner. ”Vi kunde redan det viktigaste, / konsten att skämmas.” Därur kom kanske dragningen mot skamlösheten och den smått morbida omvändningen: ”Hjortarna på gobelängen / vände sig om / och slet tarmarna ur stövarna.”

Hon ville inte vara någons totemdjur men hamnade i stället i solitärens igenkännbara konventioner. Hon bar på en förtvivlan som med tiden blev ”bekväm som gamla kläder”. Margareta Renbergs humor var svart och burlesk, och hennes ångestar var åtminstone till en början ganska trevliga att umgås med.

Men det kunde bli allvar. Luften fylls med ”torra sotflagor av kärlek”. Själva seendet förvandlas till smärta: ”Slända med knivvassa vingar / Klyv inte mina ögon! / Skala dem varsamt.” Det är gott om sådana lysande detaljer i hennes efterlämnade texter, men den poetiska formen har svårt att hålla dem på plats i en större helhet. Hennes formsäkerhet var mycket större i måleriet och grafiken.

I dag finns knappt en hudkostym utan tatueringar. Margareta Renberg skulle tvingats välja andra bilder för sitt särlingskap.

Men det vi kan ta med oss från hennes pyttelilla författarskap är den sylvasssa blicken och hennes förmåga att med den spetsa humor och utsatthet i en och samma bild.

FAKTA

POESI

Tröst för ett tigerhjärta

Margareta Renberg

Red: Gunnar Harding

Norstedts

Magnus Ringgren