Kronprinsessan – en sund människa i en osund värld

"Victoria, Drottning med tiden", av Herman Lindqvist, har inget kritiskt förhållningssätt, men är ändå träffande, skriver recensenten. Foto: Bonnier fakta
BOKRECENSIONER

”Jag kommer alltid att vara lojal mot konungen och mot riksdagen” säger kronprinsessan Victoria när hon håller tacktal på sin 18-årsdag. Från och med nu kan hon, i händelse av hans frånvaro, vikariera för sin far kungen. Victoria har just gått ut tvåan på gymnasiet.

Herman Lindqvists nya bok Victoria, Drottning med tiden är en berättelse om regenter och herresäten, ordnar och kronor, tronföljder och maktsfärer och inte så lite inavel. Ärkebiskopar, generaler, diplomater och adel skymtar förbi och det är slående hur vårt folkkära och för Sverige så representerande kungahus är en alltigenom utländsk historia. De är helt enkelt invandrare hela bunten. Är inte det märkvärdigt?

De delarna i Lindqvists bok är för all del spännande läsning, men vad som verkligen håller en kvar är hur bilden av Victoria undan för undan växer fram; en känslig och komplex person som har haft en märklig och i många stunder hård uppväxt. Hennes dyslexi, prestationskrav, anorexi, hennes sju år långa relation med sitt livs kärlek som har överlevt den svenska överklassens förakt. Att tvingas vara kollega med sina egna föräldrar. (Jag ryser i min själ.) Att hon och hennes lillebror aldrig har talat ut om att riksdagen stal kronprins(ess)kronan från honom och gav den till Victoria, vilket gjorde kungen rasande. Grundvillkoret i hennes liv, att hon är en offentlig person bevakad in i minsta skiftning i ansiktet, framstår för mig som det värsta som kan drabba en människa.

Nu är den här boken inte ett reportage i klassisk mening. Den har inte ambitionen att gå på djupet, vare sig psykologiskt eller politiskt. Inte heller finns det plats för kritiska förhållningssätt i Lindqvists relation till Victoria. Men den är träffande på det sättet att den säger något, frivilligt eller ofrivilligt, om en mäktig samhällsinstitution och människorna som lever i den. På frågan om monarkins roll i framtiden säger Victoria att hon tror att den kan vara en balanserande faktor, ”något som är opolitiskt och förenande för alla”.

Herman Lindqvist är ärlig med att Victoria genom sina synpunkter på innehållet har haft en stor del i utformningen av boken. Hon har hela tiden varit rädd för att lämna ut någon närstående, skriver han. På något sätt känns hon som en sund människa i en osund värld.

Herman Lindqvist är kolumnist i Aftonbladet, därför recenseras boken av Lawen Mohtadi, chefredaktör för Bang och frilansskribent i Göteborgs-Posten.

FAKTA

Sakprosa

» Victoria, Drottning med tiden

Herman Lindqvist

Bonnier Fakta

Lawen Mohtadi