Nickedockan

Christopher Holmbäck
om landet som i natt går till mellanårsval

1 av 2
BOKRECENSIONER
Tariq Ali

Barack Obamas högra ansiktshalva faller sönder, och under framträder George W Bushs bekanta småleende.

Med bokomslaget till The Obama Syndrome Surrender at home, war abroad, vill Tariq Ali visa att Obama är imperiets nya ansikte.

Hur kom det sig att Obamahysterin drabbade så stort och brett? Och vart leder den tilltagande besvikelsen i USA och

i omvärlden? Det hoppades jag att den brittisk-pakistanske författaren och vänstergurun Tariq Ali skulle behandla när han tog sig an fenomenet Obama efter hans första två år. Men Ali sveper snabbt förbi Obamasyndromet. Han vill i stället berätta att USA efter Ronald Reagans nyliberala pionjärarbete blivit en nation som inte har plats för en förändringsaktör: En modern amerikansk president – republikan eller demokrat – fungerar som budbärare och tjänsteman åt landets storföretag. Han försvarar dem mot deras kritiker och säkerställer att inga hinder läggs i deras väg.

Barack Obama brukar säga att han kom till makten i ett prekärt läge, men Tariq Ali menar att presidenten hade unika möjligheter: världen var desperat

efter strukturella förändringar, demokraterna ägde kongressen och USA förväntade sig ett skifte.

Men Obama har valt att hålla finanspolitiken intakt, till spekulanternas och framtida krisers glädje. Han håller bankerna om ryggen men låter miljontals amerikaner bli vräkta trots att bedrägerierna med huslånen varit extremt utbredda. Infrastrukturen i USA degraderas och faller samman, klimat- och energiomställningar förblir drömmar. Välfärdssystemen ute i delstaterna, som fick andnöd en stund av Obamas stimulanspaket på 700 miljarder dollar förra året, har nu lämnats att förtvina och sparka offentliganställda. Och flera av de neokonservativa hökarna är nöjda med Obamas terrorkrigspolitik.

Tariq Ali är inte ensam om sin analys av Barack Obama som ytterligare en president som bockar djupt för ekonomiska och militära intressen.

För en Obamakritiker är det inte mycket som är nytt

i Tariq Alis skrift. Samtidigt lär han inte rucka en inbiten Obamavän, eftersom slutsatserna sällan beläggs med tillräckliga argument. Hans bok är ännu en av dessa intellektuella högdjurs slarvskapelser. Ofta utan referenser förklarar Ali varför Iran, Pakistan, Saudiarabien och USA agerar som de gör. Komplexa historiska vågor ges förklaringar på en mening. Tariq Ali är informerad och hans Obamablick är kompromisslös, men han vinner inga nya vänner på att leka facit.

Främst saknar jag hos Ali avgörande Obamasyndrom-frågor som: Vad händer när den mest hoppingivande presidentkandidaten på decennier blir ansvarig för USA:s fortsatta sönderfall?

Och vad händer när Obama inte lyckas förmedla en trovärdig berättelse för hur USA ska ta sig ur krisen, utvecklas och förbättras?

Ett svar, tänker jag, är Tea Party, den exploderande neokonservativa rörelsen som eldas på av Fox News och Sarah Palin; en vit rörelse med rasistiska undertoner, deltagare och finansiärer, där många anklagar Obama för att vara muslim, socialist och terroristkramare. Och samtidigt, en rörelse som hoppas på förändring i ett land med krossade drömmar och ett stelt tvåpartisystem. Sådana utvecklingar diskuterar inte Tariq Ali. Han är upptagen med att visa att Obama förkroppsligar kontinuitet. Men Obamas presidentskap förändrar. Det är tid att börja undersöka hur, och komma över vad var det jag sa-stadiet.

FAKTA

SAKPROSA

» The Obama Syndrome – Surrender at Home, War Abroad

Tariq Ali

Verso

FAKTA Tariq Ali

Född 1943 och är pakistansk-brittisk författare, filmmakare och politisk debattör.

Blivit känd för sin kritik av USA:s nuvarande politik i den muslimska världen.

Är sekularist och tar starkt avstånd från politisk religion.

Böcker i urval:

Pakistan: Military Rule or People’s Power

The Clash of Fundamentalism: Crusades, Jihads and Modernity

Bush in Babylon: The Recolonialisation of Iraq

Christopher Holmbäck

ARTIKELN HANDLAR OM