Osentimentalt om kvinnlig vänskap

I efterdyningarna av Nigerias våldsamma historia

BOKRECENSIONER
Foto: Foto: AP
Sefi Atta är född i Lagos 1964 och bor i dag i USA.

r Sefi Attas debutroman inleds är det 1971 och Biafrakriget har året dessförinnan kommit till sitt slut. Elvaåriga Enitan bor i en av Lagos villaförorter, men det är först när hon ett drygt decennium senare ger sig av för att studera juridik i England som hon förstår vidden av förödelsen efter Biafra och dess betydelse för hennes hemland.

Allt gott ska komma dig till del beskriver Nigerias våldsamma närhistoria genom berättelsen om en medelklassflickas uppväxt. Romanen vecklas ut som en solfjäder till en både medryckande och sammansatt skildring av ett kvinnoliv, oavbrutet genomsyrat av en postkolonial samhällsordning.

Atta skriver: ”I mitt land prisas kvinnor som ger upp sin rätt att protestera. Sedan dör de utan något annat att föra vidare till sina döttrar än osjälviskhet; ett pinande arv, som tårar nerför en svedd strupe.”

Under Enitans ungdomstid rasar historien omkring henne, de nigerianska militärregimerna avlöser varandra. Samtidigt växer i henne nödvändigheten av att hitta en livsstrategi som kvinna kringskuren av ett lömskt patriarkat.

Berättelsens bärande figur är relationen mellan Enitan och den jämnåriga väninnan Sheri: en vildsint, karismatisk men också på många sätt alldeles övergiven grannflicka, ett provocerande läppstiftsbemålat barn klätt i kortkort och högklackat. Tillsammans förkroppsligar de två radikalt olika kvinnopositioner, men är likväl oupplösligt förbundna med varandra. Inte minst genom en fruktansvärd och för dem båda livsavgörande händelse under tonåren, då Enitan bevittnar en gruppvåldtäkt av Sheri.

Atta skildrar denna invecklade kvinnovänskap fylld av motstridiga nivåer av skuld, lojalitet, ömsinthet och intimitet på ett kargt och illusionslöst språk. Det finns en osentimental realism i anslaget som förser romanen med en ofta mycket drabbande precision. Medan Enitan senare får möjligheten att studera utomlands blir Sheri skönhetsdrottning och halvkonkubin åt välbärgade äldre män hemma i Lagos.

Sheri personifierar ett slags Enitans vanställda frånsida. Ur hennes livsöde stiger ett kvinnoskapets undertryckta skrik som blir alltmer oavvisligt, och avkräver Enitan ansvar för henne och ytterst för sig själv.

Återvändandet efter studietiden i England till Lagos, med dess kåkstäder, blinkande Coca Cola-reklam, förvirring och fattigdom, blir för Enitan också ett återvändande till detta uppfordrande ansvar.

Romanupplösningens visionära segergest – en starkt upplyst scen där Enitan dansar med och för sig själv – är slutpunkten på en mängd umbäranden med politiska och existentiella förtecken. Men den triumfatoriska dansen, döpandet i sin egen svett, tycks också skriva fram ett ljust framtidsmeddelande som handlar om detta systerliga ansvarstagande; dess kraftfulla, sällsamma befrielsepotential.

Hanna Nordenhök

ARTIKELN HANDLAR OM