Vetenskap med tomtar på loftet

Perec.
BOKRECENSIONER

Är vetenskaplighet bara en fråga om stil? Kanske inte, men med några snygga tabeller kommer man långt.

Är man dessutom lika maniskt petig som Georges Perec i hans samling med fiktiva vetenskapliga artiklar, Cantratrix Sopranica L, kan illusionen bli fullständig. Nog hade uppsatsen om hybridiseringen av fjärilar på ön Iputupi passerat i vilken vetenskaplig tidskrift som helst, åtminstone för en oinvigd läsare.

Att namnet Iputupi vid närmare påseende visar sig vara ett palindrom, ett ord som låter likadant oavsett från vilket håll man läser det, är dock en typisk detalj som avslöjar oulipoianen Perec. Oulipo, den franska skrivjuntan för potentiell litteratur, bildad 1960, sökte sig ju inte bara till matematiska och konceptuella metoder, utan också till äldre och bokstavligen barocka litterära grepp.

Det finns mera. De digra litteraturlistorna som avslutar artiklarna, tillkomna omkring 1970, dräller av ordvitsar. Ett av de anförda verken uppges till exempel vara skrivet av författarna ”Wait, H. & See, C.” (vänta och se).

Också en D Heinz uppmärksammas, med en bok om de biologiska effekterna av ketchupkastning. Detta i anslutning till "titelartikeln”, ”Experimentell demonstration av tomatotopiska strukturer hos sopranen”, en kartläggning av den neurologiska reaktionen hos sopraner (”107 friska kvinnliga”) som får tomater kastade mot sig.

Annat som avhandlas är uppfinnaren Romauld Saint-Sohaints betydelse för uppkomsten av uttrycken ”bakom flötet”, ”tomtar på loftet” och ”ha en skruv lös”, samt ett opublicerat ”första utkast” till ett venetianskt drama av Raymond Roussel.

I denna senare artikel, skriven tillsammans med vännen Harry Mathews och med undertiteln ”Skiss till en melankolisk geografi”, viker parodierandet eller imiterandet av vetenskaplig prosa för något annat. Här visar de hur Venedigs topografi och teatrala arkitektur städse men hemligen närvarar i Roussels författarskap, som ett slags spegelvänd projektion.

Det är fascinerande och (nästintill) övertygande, och tar begreppet science fiction till nya höjder.

Petter Lindgren