Ondska i villakvarter

BOKRECENSIONER
Carin Gerhardsen

Det problematiska med att skriva om deckare är kravet på återhållsamhet. Att säga något om bokens kärna kan betyda att man avslöjar hela intrigen.

Carin Gerhardsens Helgonet börjar med ett mord på banktjänstemannen Sven-Gunnar Erlandsson. Han skjuts på hemväg från en pokerkväll med tre kompisar i villaområdet söder om Stockholm. En hyvens man, älskad av alla. Inte ett ont ord om honom. Alla ser dådet som obegripligt.

Att en man förses med helgongloria väcker givetvis misstankar. Finns en hund begraven?

Egentligen tar romanen fart först på sidan 175, då plötsligt helt nya personer introduceras, fyra kriminella bröder i samhällets utkant. Innan dess är det mest en långrandig, naturalistisk förhörsprosa. Det hör samtidigt till genren, att pussel ska läggas, stenar vändas på, lögner beslås. Vad har de fyra spelkort som hittas på kroppen med saken att göra? Handlar det om spelskuld eller något annat? Det framkommer att två unga flickor försvunnit i området. Samtidigt befinner sig Erlandssons styvdotter på resa ute i världen och har inte avhörts på länge.

Att författaren är matematiker och IT-konsult i botten märks, datatermer virvlar förbi i en takt som får det att snurra i huvudet. Hennes Lisbeth Salander heter Hedvig Gerdin, kallad Gäddan, och sticker ut i poliskollektivet, rätt illa tåld av undersökningsledaren, kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen. Han kommer att ändra sig.

Gerhardsen har ett ärende. Utan att bli övertydlig känns hennes intrig inspirerad av sensationsmättade löpsedlar från senare år. Här skymtar till och med en polischef vars släktskap med en omskriven kollega i Uppsala är uppenbart. Kontentan är närmast en schablon: även i välordnade villaområden göms ondskan inuti idyllen.

Helgonet är en rätt trälig roman, fast med en upplösning värdig en matematiker, och ett moraliskt credo i botten. Ändå hänger många trådar i luften. Vilka? Det ämnar jag inte berätta.

FAKTA

Deckare

» Helgonet

Carin Gerhardsen

Norstedts

Gunder Andersson