En bister lektion

1 av 2
BOKRECENSIONER

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i dramatiserade reportage. I synnerhet inte den sort, som behandlar, och trivialiserar, viktiga politiska skeenden. Men det finns förstås undantag och länge tror jag att den sydafrikanske advokaten Peter Harris bok I terrorns tid ska vara ett sådant.

Boken handlar om en av Sydafrikas viktigaste rättegångar. The Delmas Four var fyra ANC-aktivister som ställdes inför rätta för flera mord och högförräderi i slutet av 80-talet: Jabu Masina, Ting Ting Masango, Neo Potsane och Joseph Makhura. Alla hade de lämnat Sydafrika efter revolten i Soweto 1976 och utbildats i träningsläger i An-gola och Östtyskland. Alla var de dessutom unga och hade upplevt apartheidsystemets förtryckarmekanismer, inklusive tortyr, inpå bara kroppen.

Försvaret, som stöttades av ANC, baserade sin linje på att The Delmas Four hade handlat som soldater och därför var att betrakta som krigsfångar. Retoriken var ny. Paradoxalt nog fick den stöd i regeringens alltför ofta upprepade ord om att nationen befann sig i inbördeskrig. Polismännen de dödat var militära mål, några civila som också strukit med collateral damage. Som medlemmar i ANC:s militära gren Umkhonto we Sizwe, förkortad MK, vägrade de erkänna domstolens rätt att döma över dem. Hela rättsväsendet var enligt deras mening illegitimt. Peter Harris anlitades för att se till att rättegången trots de anklagades utmanande attityd blev så rättvis och helst också så utdragen som möjligt. När själva det politiska systemet samtidigt visade tecken på att börja krackelera, utvecklade sig det hela, som baksidesklyschan lyder, till en kamp mot klockan.

Det är spännande, det är det. I terrorns tid bjuder på fasansfulla episoder ur de tillfångatagnas liv, varvade med närgångna porträtt på några av apartheidregimens värsta slaktare, mest cyniska åklagare och sadistiska jordägare. Inblickarna den ger i den sydafrikanska statsapparaten och rasismens logik är unika. Men allting skäms av Harris ambition att förvandla sin story till underhållningslitteratur á la John Grisham, trots att hans styrka definitivt inte ligger i det litterära.

I terrorns tjänst ger med andra ord en bister historielektion för den som glömt hur kompromisslös ANC:s kamp för frihet var och vilket högt pris den betingade – men bästsäljargodiset som är med för dölja medicinsmaken hade jag för min del gärna avstått ifrån.

FAKTA

SAKPROSA

» I terrorns tid. Rättegången som skakade apartheid

Peter Harris

Övers: Hans O. Sjöström

Leopard förlag

Ulrika Kärnborg