Bild & Bubbla får STÖRRE rutor

Seriefrämjandets tidskrift byter format

BOKRECENSIONER

Seriefrämjandets anrika tidskrift Bild & Bubbla byter till större format, och det är välkommet. När det handlar om bildburna berättelser är det bra att kunna sträcka ut ordentligt, och den nya designen är snygg.

Innehållet i senaste numret är annars ganska väl igenkännligt: här finns lite om japanska serier, presentationer av aktuella bokprojekt och ett par långa, tyvärr tämligen slentrianmässiga intervjuer med internationella serieskapare.

Man har också ett sjok om terrorattentatet mot Charlie Hebdo. Per AJ Anderssons genomgång av satirtidningens historia är bra, särskilt som det framgår att han haft ont om tid (tidskrifter har lång pressläggning).

Ändå hade jag, och det gäller Bild & Bubbla generellt, önskat mig lite större skärpa i analysen. Tidskriften har också ett underskott på kvinnliga skribenter och är påtagligt mansdominerad. En av numrets mest intressanta texter, av Martina Strolz, handlar i alla fall om förra årets tabubrytande serier om det kvinnliga könet och kvinnors sexualitet. Liv Strömquist var inte ensam på plan.

Som skarpast vässade är Bild & Bubblas pennor i den fina recensionsavdelningen. Här finns en smått unik typ av serierecensioner: verkligt initierade och konstruktivt kritiska.

ARTIKELN HANDLAR OM