Konstnären som dödsstörtade

Dardels och Grünewalds vän sköts ner under första världskriget

Konstnären och talangfulle idrottaren Ivan Lönnberg som soldat.
BOKRECENSIONER

BIOGRAFI Han hann inte så långt på sin konstnärsbana, men nu snart etthundra år efter sin död föräras han en bok: Ivan Lönnberg. Konstnären som stupade i första världskriget (Carlssons) är en habil biografi som främst koncentreras på livet och döden, inte på konsten.

Ivan Lönnberg föddes 1891, dog 1918, 26 år gammal. Sören Björklund beskriver en sympatisk karaktär, en ung man som umgås med andra konstnärer i ett hektiskt och livligt tidigmodernistiskt Paris. Han försöker förstå hur det kom sig att Lönnberg tog värvning i Främlingslegionen. Han var långt ifrån den enda konstnären som sökte spänning, ville försvara nationen eller av andra skäl gick ut i ett krig som alla trodde skulle vara över på ett par månader.

Första världskriget sägs ha betytt gentlemannaidealets död. Det utdragna plågsamma skyttegravskriget var det han kom till, skrev brev ifrån och till slut stupade i. Han går vakt om natten: ”Där går man fram och tillbaka och tittar – och på andra sidan går en likadant, och vi tittar på varandra, i morgon skjuter vi på varandra – idiotiskt!”.

Biografin över Lönnberg hade vunnit på att minska de biografiska detaljerna. Vem som var hans biologiske far – högst troligt konstnären Per Ekström – är väl egentligen mindre intressant än den konst han skapade och de sammanhang han rörde sig i.