En pudding för thrillersugna

”Kvinnan på tåget” en skickligt berättad psykologisk spänningsroman

BOKRECENSIONER

ROMAN Jag vet inte hur det känns för Paula Hawkins att ständigt jämföras med Gillian Flynn, men parallellen är omöjlig att inte dra.

Kvinnan på tåget (Massolit förlag) är en ganska skickligt berättad psykologisk thriller där berättarrösten skiftar mellan tre kvinnor. Läsaren kastas mellan tro och tvivel: vem ska jag lita på?

Två gifta par – Scott, och Megan, Tom och Anna – lever sina traditionella könsroller bakom en putsad fasad. En är mördare, men vem?

Den stora gåtan är egentligen en annan, den alkoholiserade Rachel. Hon åker tåg genom London varje dag till ett jobb hon låtsas ha. Genom fönstret passerar hon sitt gamla hem, där en annan kvinna nu bor bland hennes möbler. Och med hennes man.

Hon passerar grannarna också, iakttar dem, hittar på saker om deras liv. När en av kvinnorna försvinner, kontaktar hon polisen. Fantasierna förvandlas till lögner, och hon blir plötsligt sedd, blir nån.

Det är inte mycket till gestaltning och den faller ihop lite på slutet, precis som Gillian Flynns böcker, men det gör inte så mycket. Den här sortens ”puddingläsning” fyller också en funktion.

ARTIKELN HANDLAR OM