Monsterpastorn i verkstan

Lennart Bromander läser en udda debutroman

Foto: GUILLERMO VALDEZ
Selva Almada (född 1973).
BOKRECENSIONER

Fanatism kan skildras på många vis. Den argentinska författaren Selva Almada (född 1973) gör det på ett ganska udda sätt i sin debutroman Vinden som sprider elden.

En predikant drabbas av bilhaveri i en het och glesbefolkad del av Argentina, där han under en av sina oändligt många predikoturer kommer körande tillsammans med sin tonåriga dotter. En hygglig bilmekaniker finns dock lämpligt nog till hands i närheten. Medan pastorn väntar upptäcker han att bilmekanikern har en ung hjälpreda, en styvson, som förefaller som ett under av oskuldsfullhet. Pojken vet inget om religion men blir ett härligt objekt för pastorns frälsariver. Bilmekanikern är inte så trakterad.

Pastorn har ett slags gudsförtröstan som kan skrämma vettet ur en normal människa, troende eller inte. Allt som händer är Guds vilja, och hans egen tolkning av den viljan är överordnad allt annat. Hans självrättfärdighet är monumental och åtminstone för mig framstår den blide mannen som ett monster.

Men för den osäkre kan sådan självsäkerhet vara oemotståndlig, och till den pragmatiskt irreligiöse bilmekanikerns förskräckelse dras den unge pojken till pastorn och hans Jesus. Flickan, som är indoktrinerad med faderns kadavertro, är dock mer ambivalent, och i hennes sinne gnager också minnet av hur fadern en gång stött bort hennes mor och helt sonika tagit dottern med sig och kört iväg på sin eviga frälsningsresa.

Almada berättar på en mjukt tilltalande, enkel men expressiv prosa, som på intet sätt bär spår av den magiska realism man gärna förknippar med sydamerikansk prosa. Hon håller sig till rummets och tidens enhet och nöjer sig med att skildra de urladdningar som sker under dygnet i den avsides bilverkstan.

Det skapar stark koncentration åt berättelsen, men ändå känns slutet, som inte ska avslöjas, litet snopet. Det finns så påtagligt mycket mer att berätta om de här fyra människorna och då framför allt ungdomarna. Hur går det efter den peripeti som inträffar under natten på bilverkstan? Den argentinske ­pastorns milda men otäcka fanatism hade behövt större utmaningar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker