Smärtsam resa i pappas fotspår

Göran dödades i Eritrea 1983 - sonen reste dit för att få reda på sanningen

Foto ur boken "Fadern, sonen och Göran". Foto: Kalle Assbring
BOKRECENSIONER
Göran Assbring med hustru och Kalle, 1975.

Fotografen och journalisten Göran Assbring dödades i ett nattligt bakhåll i Eritrea under en reportageresa hösten 1983. Han visste att området var farligt, flera olika gerillafalanger stred mot Etiopiens Mengistu och mot varandra. Men Assbring, likt många andra engagerade frilansjournalister, ansåg att man måste ta risker för att sprida sanningen om världens befrielserörelser. Hemma väntade hustrun Ingela, sonen Kalle, 8, och två sexmånaders tvillingflickor.

De övriga i bilen, fem motståndskämpar i den så småningom segrande marxistiska EPLF (Eritrean peoples liberation front) klarade sig. Uppgifterna om vilka som skadades går isär. Men flera av dem har nu höga poster i president Isaias Afewerkis enpartistat, där bland andra svenskeritreanske journalisten Dawid Isaak sitter fängslad utan rättegång sedan 2001.

I foto + text-boken Fadern, sonen och Göran (Dokument press) berättar sonen Kalle Assbring om den molande saknaden under uppväxten och hur han som vuxen också utbildar sig till fotograf och reser till Eritrea flera gånger för att försöka förstå pappan och hans öde.

I Eritrea blir han väl mottagen, besöker minnesmärket av betong vid graven, får skaka hand med Afewerki och intervjuar fyra av dem som åkte i bilen när den besköts nära en flodövergång i höglandet. Sonen upptäcker att pappan ses som hjälte, den första utlänningen som ”gav sitt liv för kampen”. Han får veta att det finns flera yngre män i ­Eritrea som enligt gerillased fått namnet Yoran el Yuran efter den stupade Göran. Han bestämmer sig för att leta upp så många Yuran han kan.

Ingen av dem ser särskilt lycklig ut. En del av dem är på flykt från diktaturen, som många ­eritreaner i dag. Mycket förblir dunkelt kring vad som hände den där natten 1983. Göran hade velat se stjärnhimlen och bytte plats så att han kom närmast dörren när kulorna kom. De som sköt från buskarna kan ha vetat att de var på väg.

Kalle Assbrings bok är personlig och prestigelös och redovisar både hans fåfänga famlande och den smärta som ligger under sökandet efter svar som inte finns.

FAKTA

Foto+text

Fadern, sonen och Göran

Kalle Assbring

Dokument press