Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur / Dans

Helsinki Dance Company – magiskt faktiskt

Ur ”no-no” med Helsinki Dance Company.   Ur ”no-no” med Helsinki Dance Company.

    Helsinki Dance Companys No No, kallad en modern dansklassiker, hade urpremiär 1996 och gästar just nu Dansens hus. Koreografen Kenneth Kvarnström, nybliven danskonstprofessor, ser det som det enda av sina verk han vill återvända till.

Tryggt spinnande industrislammer, det hjärtslagslika dunket av stora kolvar i ett maskinrum ungefär, bär den kattungemjuka inledningen där allt bestäms. Fyra eller två eller tre svart-ochvitklädda dansare i anonym strumpläst som i en liten cirkel absolut ljudlöst håller uppe, trycker ner, smeker sig isär, för att snart tyst försöka tassa i varandras fotspår. Sådär som människor gör.

Och ur denna första del gör föreställningen sedan som den vill med grundlinjerna, väller ut ibland till en hetsig kompetent folkmassa, ett äktenskap gömmer sig mellan mannen och kvinnan som lugnt byts av med att klamra sig fast runt varandras knäveck. Och vad händer om ett arabiskt skrivtecken ristas på dansarbröstet och de tungt klagande klangerna från Mellanösterns raspiga älsklingsband tränger sig i det enkla grundmönstret av röra-famna-förskjuta-hämta in?

Kvarnström prövar och märker att rörelsen kan böjas fritt och vara sig helt lik och allas.

Med ett par enkla vädurshorn blir någon ett krumt, smygande djur längs motorvägen.

Herr Död vandrar förbi i kolsvart hatt, tvådimensionellt rakryggad som en pappfigur i fonden, och vid scenkanten sitter någon still och betraktar bara människornas pyssel och besvär. Tv-tittaren kanske, eller någon annan av samtidens många åskådare.

Scenografin? Bara linjer, ränder av ljus.

Det är magiskt faktiskt.

Jenny Teleman
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet