Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Tysta crossbollar och avslut

Joar Tiberg om fåglars egna fotbollsmatcher

    Det är match nere på vallen. En fin, slät gräsplan en bit norr om det mesta. Granskogen står intill. Tät och nära.

Serien har inte börjat än. Men visst är det match därnere. Vi söker oss ner. Ett gäng sparvar har tagit plats i alsnåret på andra långsidan, småglopar, tjattrar oroligt.

Några skator sprider oro i de glesa leden på kortsidan. De har pavor gömda bland de överblommade nässlorna, knogjärn. Huliganer.

 

    Matchen böljar fram över planen, långa ljudlösa rusningar, ruscher på kanterna, inpass, tysta crossbollar och avslut med branta infall mot målområdet. Hemrusningar.

Svalornas system är inte lätta att begripa, men de spelar en vacker fotboll. De har fått ungarna på vingarna, om några dagar lämnar de landet, för Afrika, Madagaskar.

Men först är det match, först leka några timmar i den branta solnedgången.

 

    Vackrast är nickduellerna. De kommer lågt, i svindlande fart, och tar sats mot den osynliga bollen, upp med brösten, försvinner i ett moln av hälar och muskler och snärtar till med nackarna, siflítt. Och faller till marken.

Finkarna tjattrar, kajorna trampar på stället uppe på teleledningen. På mittplan sprätter sädesärlan runt, med höfterna, på pricken lik Pierluigi Colina!

Granarna hänger med armarna. De följer matcherna av gammal vana, står mörka och säger ingenting. Skulle aldrig nedlåta sig till en applåd.

Joar Tiberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet