ÅSIKT

Livet, döden, samma saga

Pia Bergström- Edwards om Inger Alfvéns nya, gåtfulla, roman

KULTUR

Roman

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Inger Alfvén

Någon kom i båten

Albert Bonniers Förlag

Foto: LARS ROSENGREN
Inger Alfvén.

Säg att du är död, men inte vet om det. Som Bruce Willis i Sjätte sinnet.

Säg att Inger Alfvéns kortroman Någon kom i båten handlar om döden. Mycket tyder på det. En man på semesterresa i ett sydligt land stjäl en vanskött liten båt nere vid hamnen och kör ut mot havet. Han är anklagad för flera brott. Polisen skjuter efter honom. Mannen slumrar till vid rodret och när han vaknar i gryningen blir han varse att han inte är ensam. Han är i själva verket båtens passagerare. Den väderbitne gamle gubben som navigerar genom stormar och stiltje påminner starkt om antikens och Infernos vresige Charon, han som förde själarna över Styx och slog efter dem med sin åra.

Behövs det nya sagor om döden? Kanske måste man ändå förbereda sig.

I Den tibetanska dödsboken, Bardo Thödol, som är ett slags instruktionsbok i döende, heter det att konsten att dö är lika viktig som konsten att leva, ja faktiskt att den framtida tillvaron är helt beroende av en rätt behärskad död. Döden är enligt Bardo Thödol det tillstånd som varar 49 dagar efter kroppens kolavipp till dess att man inkar-neras i en ny. Om man irrar omkring och tror att allt är som vanligt, som Bruce Willis, så kanske döden varar för evigt.

Den desperate mannen i Inger Alfvéns roman riskerar nog att fastna nånstans på vägen. Han är en överlevare, en flåbuse som inte vördar något annat liv än sitt eget och han gör allt för att undkomma sitt öde.

Berättelsen stuvar klassiskt symbolstoff men lyckas ändå skapa en gåtfull öppning mot det metafysiska, kanske just för att miljön är så enkel och renspolat faktisk: en läckande båt, ett hav, hunger och törst, en öde ö, insekter, feber"

Men säg att du lever, men inte vet om det. Säg att Inger Alfvéns kortroman handlar om livet.

Läs den igen. Livet, döden, samma saga.

Pia Bergström-Edwards