ÅSIKT

Hjälp - min kompis är sverigedemokrat!

Magnus Utvik kräver att vänsterpartiet tar sitt ansvar

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"Vi får aldrig bidra till att legitimera extremhögern", säger Pernilla Zethraeus, partisekreterare i vänsterpartiet i partiets medlemstidning. Men sverigedemokraterna (sd) är i dag redan legitimerat av 76 000 svenska väljare, vilket är mer än 1 procent av rösterna. Personligen blev jag smärtsamt medveten om sd:s genomslag när en god vän efter några öl på krogen avslöjade att han för första gången lagt sin röst på sd. Jag har en vän som är sverigedemokrat! Hur kunde det gå så illa?

Bland annat för att vänsterpartiet har använt fel taktik mot sd. Att vägra ta en debatt och stämpla deras medlemmar som fascister, har visat sig vara kontraproduktivt. Detsamma gäller den utomparlamentariska vänsterns attacker på sd:s demonstrationer och möten. Att kasta hästskit och fysiskt gå till angrepp mot människor som vill besöka sd:s och Blå Gula frågors möten, ligger närmare fascism än vad sd:s politik gör. Ett bra exempel på denna "vänsterfascism" visades i SVT:s Mosaik strax före valet. I Anna Lena Lodenius reportage fick vi se hur AFA (Anti Fascistisk Aktion) fysiskt hindrade människor från att besöka ett möte arrangerat av Blå Gula frågor. En maskerad ung tjej skrek: fascist, rasist! till BG:s Jan Milld som ställde den relevanta frågan: "På vilket sätt är jag rasist? Fascist?" Tjejen blev osäker och tystnade för några sekunder, som om hon kom på sig själv: "Herregud, här står jag och skriker utan att ha ett enda bra argument!"

Men påhejad av sina kamrater, återfick hon snart fattningen och skrek till Jan Milld: "Du har ingen rätt att yttra dig!" Jag blev alldeles kall framför teven. Är det så framtiden kommer att se ut, den svenska demokratins villkor dikterade av ett gäng våldsfixerade medelklassungdomar och deras projicerade aggressioner och som dessutom har mage att kalla sig vänster?

Mosaik ägnade hela sitt program åt att diskutera sd. Tyvärr hade programmet ett upplägg som är typiskt för svenska media och deras förhållande till sd. Studion full av motståndare till sd men ingen från partiet. Partiet var inte inbjudet! Det är som att diskutera den svenska avgrundsvänstern utan att fråga någon från KPML(r) hur i helvete de kan försvara Stalin och förespråka enpartisystem.

Hur skall man kunna avslöja ett högerextremt parti om man aldrig tar debatten med dem? Hur skall den vanliga medborgaren kunna bemöta rasistiska argument om inte media belyser och tillåter att sd:s representanter ställs mot väggen? Från SVT:s sida brukar man säga att sd inte spelar någon betydelsefull roll i svensk politik och att man inte vill göra partiet rumsrent. För det första: Om partiet inte betyder något varför ägnar man då sd en hel timmes program? För det andra: Om sd är ett rasistiskt parti och därför bör nekas att medverka, skall man då också neka Pia Kjærsgaard från att i SVT debattera med Göran Persson?

Sd har allt att vinna på att SVT:s nuvarande och förlegade policy bibehålls. Martyrskapet växer precis som deras stöd hos en okunnig opinion. Hur länge skall SVT vänta? Tills sd har två, tre, fyra eller tio procent?

På vänsterpartiet vilar nu ett stort ansvar. Partiet måste ändra strategi och möta sd:s representanter på gator och torg, i teve och radio. Aldrig låta dem ställa fattiga pensionärer mot asylsökande eller svenska arbetare mot utlandsfödda. Samtidigt måste vänsterpartiet mobilisera för en total isolering av odemokratiska grupper som AFA. Genom att samarbeta med och släppa in AFA i sina demonstrationer, bidrar man till att legitimera ett budskap som inskränker demokratin: "Du har ingen rätt att yttra dig!" Hur länge skall vänsterpartiet vänta? Ett, två, tre eller tio år?

Magnus Utvik

ARTIKELN HANDLAR OM