Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Halshuggning mot huvudvärk!

Eduardo Galeano om världens paradoxer

Hälften av alla brasilianare är fattiga eller mycket fattiga, men Brasilien är världens näst största marknad för Montblancpennor och den nionde största för Ferraribilar, och Armanibutikerna i São Paulo säljer mer än de i New York.

Pinochet, Salvador Allendes bödel, hyllade sitt offer varje gång han talade om det "chilenska miraklet". Han erkände det aldrig, och de demokratiska ledare som tog över efter honom nämnde det inte heller, när Chiles "mirakel" blev en "modell": vad vore Chile utan sin koppar, den chilenska ekonomins stöttepelare, som Allende nationaliserade och som aldrig blev privatiserad?

Våra indianer har sitt ursprung i Syd- och Nordamerika, inte i Indien. På samma sätt kommer kalkonen och majset från Amerika, och inte från Turkiet, men på engelska heter kalkon turkey och majs heter granoturco på italienska.

Världsbanken lovprisar den privatiserade sjukvården i Zambia. "Det är en modell för Afrika. Det finns inga köer på sjukhusen längre." Tidningen The Zambian Post fullbordade tanken: "Det finns inga köer på sjukhusen längre eftersom folk dör i sina hem."

För fyra år sedan besökte journalisten Richard Swift fälten i västra Ghana, där billig kakao odlas för export till Schweiz. Med sig i ryggsäcken hade han några chokladkakor, något som kakaobönderna aldrig hade smakat. De tyckte mycket om det.

De rika länderna, som subventionerar sitt jordbruk med en miljard dollar om dagen, förbjuder jordbrukssubventioner i de fattiga länderna. Rekordskördar på Mississippiflodens stränder: amerikansk bomull översvämmar världsmarknaden och driver ner priset. Skördarna är rekordstora längs Nigerflodens stränder också, men den afrikanska bomullen ger ett så lågt pris att det inte ens är värt att skörda den.

    Korna i nord tjänar dubbelt så mycket pengar som bönderna i syd. Subventionerna som varje enskild ko får från den amerikanska och de europeiska regeringarna är två gånger så mycket som vad bönderna i fattiga länder tjänar i genomsnitt på ett helt års arbete.

Producenterna i syd är splittrade i relation till världsmarknaden. Köparna i nord, å andra sidan, tvingar igenom monopolpriser. Sedan den internationella kaffeorganisationen lades ner 1989 och systemet med produktionskvoter övergavs har kaffepriserna sjunkit genom golvet. På senare år har det blivit värre än någonsin: de bönder i Centralamerika som odlar kaffe får skörda hunger. Men det pris världen betalar för att dricka kaffet har, såvitt jag kan se, inte sjunkit det minsta.

Karl den store, som skapade det första stora biblioteket i Europa, var själv analfabet. Joshua Slocum, den första människan som seglade ensam runt jorden, kunde inte simma.

I världen i dag finns det lika många feta människor som det finns människor som hungrar. De hungriga äter skräp från soptunnor; de feta äter skräp på McDonald "s.

Framsteget sprider sig. Rarotonga är den rikaste av Cook-öarna i södra Stilla havet, med enastående tillväxtsiffror. Ännu mer enastående är överviktstalen bland öns unga män. För 40 år sedan var elva procent feta; i dag är alla det.

Sedan Kina tillät framväxten av vad de kallar en "marknadsekonomi" har den traditionella dieten bestående av ris och grönsaker ersatts av hamburgare. Den kinesiska regeringen hade inget annat val än att förklara krig mot fetman, som har blivit en nationell epidemi. I propagandakampanjen framhålls exemplet med den unge Liang Shun, som gick upp 115 kilo förra året.

Den mest kända mening som tillskrivs Don Quijote ("De skäller, Sancho, det är signalen för oss att rida i väg") förekommer inte i Cervantes roman. Och Bogart uttalar aldrig den mest berömda repliken som förknippas med filmen Casablanca ("Play it again, Sam").

Och Ali Baba var inte, i motsats till vad många tror, ledare för 40 rövare - det var hans fiende som var det; och Frankenstein var inte monstret utan den som ofrivilligt skapade det.

    Vid ett första ögonkast verkar det obegripligt, och vid ett andra ögonkast också: där de ekonomiska framstegen är som störst, där arbetar människorna som mest. Sjukdom orsakad av för mycket arbete leder till döden. I Japan kallas detta karoshi. Nu infogar japanerna ett nytt ord i den teknologiska civilisationens vokabulär: karojatsu är termen för självmord till följd av för mycket arbete, ett allt vanligare fenomen.

I maj 1998 minskade Frankrike veckoarbetstiden från 39 till 35 timmar. Lagen bidrog inte bara till att minska arbetslösheten, den utgjorde också ett sällsynt exempel på sunt förnuft i en värld som tycks ha väldigt lite av den varan, eller ingenting alls. Vad är maskiner bra för om de inte minskar mängden arbete som människor måste utföra? Men sedan förlorade socialisterna valet och Frankrike återgick till den normala abnormiteten i vår tid. Och så försvinner den lag som hade dikterats av det sunda förnuftet.

Teknologin producerar fyrkantiga vattenmeloner, kycklingar utan fjädrar, och arbetare utan skinn och ben. På vissa sjukhus i Förenta staterna utförs sjuksköterskornas arbete av robotar. Enligt Washington Post arbetar robotar 24 timmar om dygnet men de kan inte fatta några beslut eftersom de saknar sunt förnuft: en ofrivillig beskrivning av den ideale arbetaren i den värld som väntar oss.

Enligt evangelierna föddes Kristus när Herodes var kung. Eftersom Herodes dog år 4 f Kr så föddes Kristus minst fyra år före Kristus.

Julafton firas i många länder med krigsmuller. Fredens natt, kärlekens natt: fyrverkerierna driver hundar till vansinne och gör män och kvinnor av god vilja döva.

Svastikan, som nazisterna identifierade med krig och död, hade varit en symbol för liv i Mesopotamien, Indien och Syd- och Nordamerika.

När George W Bush föreslog att man skulle jämna skogar med marken för att förhindra skogsbränder blev han missförstådd. Presidenten föreföll aningen mer osammanhängande än vanligt, men han var i själva verket konsekvent i sitt tänkande. Just sådana är hans favoritbotemedel: mot huvudvärk ordinerar han halshuggning; det irakiska folket ska räddas genom att bombas till stoft.

Världen är en gigantisk paradox som snurrar i rymden. Om det fortsätter så här så lär det inte dröja länge förrän planetens ägare förbjuder hunger och törst för att se till att det finns tillräckligt med bröd och vatten.

Eduardo Galeano

Översättning: Tor Wennerberg

Eduardo Galeano är född 1940. Han är uruguyansk författare och kulturskribent. Hans mest kända bok är Latinamerikas öppna ådror som kom på svenska 1976 (Prisma).

©IPS

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet