Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vad är en morot?

Mario Grut ser Magnus Nilssons ”Älska mig & skriv!”

    I april 1904 tacklar Anton Tjechov de stora ödesfrågorna i ett brev till sin fru Olga. "Du frågar: vad är livet? Det är som att fråga: vad är en morot? En morot är en morot. Mer vet man inte."

Riktigt så enkelt blir det inte när Anton själv ( Nilsson) på Oktober gestaltar sin kärlekssaga med favoritaktrisen och sedermera hustrun Olga Knipper ( Lundqvist). Blyghet och försagdhet hotar förhållandet. Inget blir heller lättare av att Antons syster Masja ( Wikholm) får en egen och inte helt oproblematisk relation till den tillbedda. Inte ens ett par skor kan Anton få av Olga utan att jalusier elektrifierar luften mellan syskonen.

    Men för diktare och musa blir allt ljuvligare. Hon far med honom till Jalta och tacksamt bestryker han henne med små sånger. Brister ut i stort gestikulerande passionsdanser. Går hand i hand med henne under en persikomåne spretad högst upp på en kulisskäpp.

Lika oblygt ger sig teatermaskineriet till känna runtom i pjäsen. Ett neutralt dekorstycke lyser blått ( Holmberg) när Svarta havets ytor ska förtrolla. Och för än starkare effekter står en pianist ( Einarsdotter) redo att med inlevelse traktera den flygel som landats mellan ramp och fond. Nåt rörande om Tjechov blir av allt detta. Inte om Tjechov på tjechovskt vis (för det är rollerna inte vårligt olycksaliga nog) men om honom på brett nilssonskt vis. Med oväntade krumsprång och innerliga poesier.

    En del har på vägen försvunnit i den avspända naturlighet Tjechov själv satte så högt. Men vem lever livet så enkelt? Knappt ens en morot.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet