Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Varför får vi inte se tv-krigets andra sida?

Ira Mallik om tv-kanalen al-Jazira

al-Jazira.   al-Jazira.

    Alla pratar om den. Bush fördömer den. Pilger hyllar den. Webbsajten hackas. Reportrarna blir portförbjudna på amerikanska börsen.

Den arabiska nyhetskanalen al-Jazira rör om i den västerländska mediegröten. Åtskilliga Usama-videor senare är nu åter tv-kanalen på allas läppar. Får man verkligen visa vad som helst, som amerikanska och brittiska krigsfångar?

Men hur ska den som inte har rätt kabel eller parabol kunna se al-Jazira? Och om man har det men inte kan språket? TV8:s simultantolkade en timme om dagen räcker inte.

Sveriges television har inget avtal med kanalen, men får ibland bilder genom en europeisk leverantör, EBU.

- Jag tror inte de har så mycket speciellt material i övrigt. Bilder som pojken som fått huvudet bortsprängt skulle vi ändå inte visa, säger Bengt Persson, utrikeschef på SVT.

På SVT uppger man att det är för dyrt att upprätta ett direktavtal med kanalen. Hur dyrt vill man dock inte svara på.

 

    Eftersom SVT:s nyheter inte har någon egen reporter som talar arabiska har man ingen förstahandskunskap om vad som händer i dessa medier. Aktuellt har därför bett medieforskaren Torkel Lindquist hålla ett öga på medierna i Mellanöstern. Enligt honom tar al-Jazira bland annat upp att amerikanska och brittiska styrkor använder förbjudna splitterbomber, rapporterar från toppmöten där de arabiska utrikesministrarna fördömer kriget och lite annat smått och gott. Kanalen är saklig och båda sidorna får komma till tals, menar Lindquist.

-Rapporteringen sker ur ett arabiskt perspektiv, vilket skiljer sig från de västerländska mediernas.

Han pekar på hur al-Jazira visar irakiskt motstånd och hur man redan före kriget anordnade en studiodebatt där koalitionens överoptimistiska inställning till kriget ifrågasattes och där man sa att det inte skulle bli några masskapitulationer.

Vi som inte pratar arabiska kan konstatera att vi är fortsatt utestängda från al-Jaziras alternativa nyhetsförmedling - och att kanalen, samma dag som den slängdes ut från den amerikanska börsen, fick pris för sitt arbete för yttrandefriheten av brittiska Index of Censorship.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet