ÅSIKT

Ska vi gå ut och äta ikväll, älskling?

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
Skådespelerskan Marguerite Viby äter med pinnar när Berns kinesiska invigs 1944.
KULTUR

Ska vi gå på krogen?

Javisst ska vi det. Stockholm är ju rena paradiset när det gäller uteätande.

Om det nu skulle vara så att man inte har råd, kan man gå på museum. På Stadsmuseet finns nu en generös – och då menar jag generös på riktigt – och heltäckande utställning om krogliv från tidernas begynnelse fram till nu då staden översvämmas av allehanda etniska specialiteter.

Allting började naturligtvis långt tidigare. Titta på den här bilden. Det är skådespelerskan Marguerite Viby som tränar sig på att äta med pinnar. Det är Berns salonger som redan 1944 introducerar den kinesiska mathållningen. Till Stockholm hade också tre kinesiska kockar kommit för att få riktigt stuk på maten. Herregud, det var ju fortfarande krig.

Men Berns kinesiska öppnade, och dansorkestern togs bort. Tanken var att man skulle kunna gå och äta en fin middag: köket skulle bli bättre och råvarorna skulle vara de riktiga.

Om detta kan man läsa i katalogen Restaurangliv i Stockholm skriven av Lennart Jarnhammar, en bok fylld av historier och anekdoter, och dessutom försedd med ett bildmaterial som är högsta historiska värde.

Så tillbaka till utgångsfrågan.

Ska vi gå på krogen i kväll och äta upp alla våra pengar, och ha det riktigt trevligt?

Javisst ska vi det. Det gäller nu bara att försöka välja ut en restaurang som har allt: god mat, perfekta servitriser, hygglig rockvaktmästare, och så den värme som bara finns på riktigt bra krogar.

Utställning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anders Paulrud