Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ingen karriär utan kompisar i Stockholm

    Varför är det alltid så synd om Malmö, undrar författaren Magnus Utvik i en underhållande text i lördagens tidning apropå tv-visningen av Lars Westmans och min film Poesigeneralen. Utvik spelar upprörd för att jag påstår att poeten Lasse Söderberg hade suttit i Svenska Akademien om han bott i Stockholm. Att jag hävdar att geografin har betydelse när karriärer danas i vårt avlånga land.

Jag minns Magnus Utvik som ung poet på Möllevångens kaféer i Malmö En sympatisk smålänning som drack öl, skrev poesi och kunde diskutera både fotboll och konst utan att bli fin i kanten. Sen flyttade han till Stockholm.

Nu tyckar han att jag odlar myten om det malmöitiska utanförskapet. Det gör jag inte alls. Däremot menar jag att avståndet till mediamaktens Stockholm har skapat ett annorlunda kulturliv i Malmö.

Bara det faktum att det är långt till tv-soffor och mediahype gör att kulturföreteelser får en annan ton. De internationella poesidagarna är ett utmärkt exempel.

Det görs inga kometkarriärer i Malmö, här bygger man sakta upp sin värld och sin publik. Garanterat ostörd av riksmedia.

 

    Utvik påpekar att många Malmöbor (trots att det är synd om oss) faktiskt lyckats publicera sig. Lasse Söderberg ger ut böcker, jag får mina filmer visade i Sveriges Television och på bio i huvudstaden.

Det är så sant så. Visserligen är Lasse Söderberg uppvuxen i Stockholm och grundlade en stor del av sitt litterära nätverk långt innan han blev malmöbo. Själv karriärplanerade jag helt slugt. Gjorde några hundår i huvudstaden: Aftonbladet, Sveriges Radio, Sveriges Television, till och med TV4 och Strix. Sedan blev det lättare att ha hemstaden som bas.

 

    Mediamakten sitter i Stockholm. Där finns pengarna, där fattas besluten. Vill du vara med på den nationella arenan så måste du ha en fungerande relation med maktgänget i Stockholm.

Annars blir du en lokalkändis, en röst från bygden. I bästa fall.

Jag skrev krönikor i tidningen Arbetet och sen i Kvällsposten, tretton år, vecka efter vecka. När jag träffade gamla kollegor i Stockholm undrade de om jag bytt yrke.

 

    Några allvarsord på slutet. Utvik undrar om han själv tillhör det stockholmska etablissemang som motarbetar Malmös kulturarbetare. Det gör han inte.

Det är mediamaktens strukturer som är förtryckande. Att den nationella agendan sätts av några få redaktioner i Stockholm. Att varenda förbannat beslut om vilka tv- eller radioprogram eller dokumentärfilmer som ska få tillverkas i Sverige måste passera ett skrivbord på ena eller andra sidan Gärdet.

Fredrik Gertten
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet