Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bara att dela lika

Pelle Andersson om behovet av lagstadgad jämställdhet

    Självklarheter.

Det är så inihelvete enkelt och uppenbart att det inte kan fortgå. Ni vet, det där med kvinnors underordning. Ingen man tycker att kvinnor ska ha lägre lön, svårare att få chefsjobb, drabbas av högre arbetslöshet och sjukskrivningstal, eller hur?

Men varför händer inget?

Låt oss vända på det. Vill vi sänka våra löner? Drabbas av högre arbetslöshet? Och sjukskrivas i högre utsträckning?

Nej, men det är det vi tror - och med viss rätt.

Därför säger vi att vi vill ha jämställdhet - men agerar tvärtom. Därför går det så långsamt - för kampen är kvinnornas, precis som invandrarnas är invandrarnas och de homosexuellas de homosexuellas?

 

    Därför måste det i stället lagstiftas om delad barnledighet och en jämn fördelning av kvinnor och män i företagsledningar och bolagsstyrelser. Därför måste slakten av landstingen och den offentliga sektorn stoppas - förmodligen den enskilt viktigaste jämställdhetsfrågan just nu!

I Carin Holmbergs bok Det kallas manshat (som nu kommer i nyutgåva på Feminista/Modernista) står det:

</>"Detta betyder inte att kvinnor ska låsas fast vid så kallade kvinnliga områden och även fortsättningsvis vårda och ge omsorg. Värdesätts dessa egenskaper av samhället kommer både kvinnor och män att utveckla de förmågor som i dag enbart tillskrivs kvinnor. Det vore ett reellt genomförande av kvalitativ jämställdhet."

 

    Alltså. Om män och kvinnor delar på allt på alla nivåer i hela samhället - så kommer vi alla att ha samma makt och lika lön, vilket i realiteten innebär sänkta manslöner och höjda kvinnolöner.

Men vad gör det när vi män i stället får en nära relation med våra barn - och dammråttor.

Pelle Andersson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet