Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Får man byta hjärna på Berlusconi?

Kristina Kappelin om den italienska censuren

Berlusconi.   Berlusconi. Foto: AP

    Ordet censur återkommer ständigt i kulturdebatten i Italien den här hösten. Listan på journalister, komiker och satiriker som inte längre är välkomna på det statliga tv-bolaget RAI blir ständigt längre. Det är bara i premiärministerns egna kanaler som hovets trogna narrar tillåts att skoja med kungen.

Censur i tv är italienarna likväl ganska vana vid. Även på kristdemokraternas tid tystades ofta alltför träffande samhällskritik. I det avseendet förstärker högerregeringen alltså bara en befintlig tradition.

Men nu märks även en viss censuriver i kulturlivet. Det kliar i fingrarna på några styrelseledamöter i Milanos mest kända teater Il Piccolo, som gärna skulle vilja avvärja att Dario Fos nya ”groteska satir” l”Anomalo bicefalo (ungefär den märklige mannen med två huvuden) hamnar på teaterns repertoar i Silvio Berlusconis hemstad och politiska högborg i januari.

Tack vare deras nitiska invändningar har Dario Fo, Franca Rame och resten av teatersällskapet fått så mycket gratisreklam att ”tvåhövdingen” lär bli en av Nobelpristagarens främsta publikframgångar. I kväll är det premiär i Rom och Italiens politiska och kulturella elit är förutsägbart nog delad i två distinkta läger, för och emot. Den enda som inte sjunger med i sitt lägers kör är premiärministerns fru Veronica Lario, som säger att hon uppfattar satiren mot sin man som en lek och fördömer alla former av censur.

 

    L'Anomalo bicefalo är en halsbrytande politisk fars där Silvio Berlusconi får genomgå en hjärntransplantation efter en terrorattack, vaknar upp som en ny människa men blir sig själv igen tack vare elchocksbehandling av sina tidigare kumpaner.

Olika representanter för regeringskoalitionen Friheternas Hus har redan förfasat sig över handlingen.

Nu väntar alla med spänning på reaktionerna efter premiären. Efter gästspelet på Teatro Olimpico i Rom tar Fo & Co pjäsen land och rike kring.

Kristina Kappelin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet