Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Gör så här!

Det råder gubbvälde inom den svenska filmen. GUNNAR BERGDAHL har en lösning

    Jag var verksam i svensk film under 20 år. Problem kom och gick. Blott ett var beständigt: var finns de kvinnliga regissörerna?

I veckan har Aftonbladet lyft fram frågan på nöjessidorna. Svenska Filminstitutet är naturligtvis den institution som måste gå i spetsen för förändring. Det ingår i uppdraget. Det duger inte längre att hoppas eller att vänta in ytterligare en dyr konsultutredning som garanterat kommer att presentera samma gamla resultat: svensk film är närmast totalt mansdominerad eller att säga att pengar saknas.

Lägg filmrastret över teatern, litteraturen, konsten eller media i stort och se skillnaden. Filminstitutets verksamhet styrs av ett filmavtal som nu snart ska skrivas om. Men naturligtvis kan avtalsparterna - staten, branschen och tv-bolagen - samlas direkt efter helgen för att göra nödvändiga justeringar. Om kartan och verkligheten inte stämmer överens - bättre att rita om kartan direkt än att vänta på landhöjningen. Här ett konkret förslag:

 

    Ta 10 miljoner var (motsvarar i runda svängar 25 procent) från de båda långfilmskonsulenterna Per Nielsen och Marianne Ahrne. Tillsätt en ny konsulent som hanterar dessa pengar. Hos denne kan bara kvinnliga regissörer/manusförfattare/producenter söka produktionsmedel.

 

    Om producentföreningen (filmbranschens avtalspart) visar svag entusiasm - kalla på Peter Aalbaek-Jensen som får sjunga de danska kvinnliga regissörernas kommersiella lov. Om tevebolagen knotar - hänvisa till deras egna jämställdhetsplaner. Marita Ulvskog får snacka med Mona och Ulrika och andra tänkbara supportrar i regeringen. Detta kan bli verklighet om regeringen skjuter till motsvarande belopp, direkt öronmärkta pengar för att råda bot på detta sakernas eviga tillstånd. Kom igen, på Bosse bara!

Simsalabim: Tre filmkonsulenter med samma ekonomiska muskler, varav en endast stödjer kvinnliga upphovsmän. Kvoteringens kreativa förbannelse ("Jag har fått pengar bara för att jag är kvinna, det finns massor av bättre projekt") försvinner.

Och Lukas Moodysson kan fortsätta att göra film.

Gunnar Bergdahl
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet