Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Direktörernas nya taktik

Från SAF till Svenskt Näringsliv

    Apropå Åsa Linderborgs artikel (Aftonbladet 2 feb) om alla SAF-krav som socialdemokraterna genomfört:

Roligt att vår bok om SAF från 1981 kommit till användning så här tjugotre år efter. Vissa saker kunde inte ens vi med vår ungdomliga fantasi föreställa oss. Till exempel att SAF efter utfört uppdrag skulle upplösa sig själv. Kamporganisationen behövdes inte längre och då slog den sig ihop med Industriförbundet och bildade organisationen Svenskt Näringsliv. I den skepnaden har näringslivets stormtrupper lämnat barrikaderna och återvänt till kasernerna. Fortfarande för de ut sina budskap, men nu i betydligt mindre offensiva former än 1981.

Nu handlar det om att med diskret lobbyism slå vakt om uppnådda samhällsförändringar. Kollar man deras hemsida så försöker de där framställa företagen som välfärdens enda garant. De målar till och med upp en bild av Sverige som ett bra land, även om skatterna fortfarande är lite för höga. Och det är inte arbetare och tjänstemän med sina arbetsinsatser som skapat detta goda Sverige. Det är uteslutande ett resultat av de svenska privata företagens förträfflighet. Och de privata vinstintressena är inga särintressen utan ett allmänintresse. Otur bara att vissa enstaka företagsledare uppvisat lite bristande etik på senare tid.

    Nu siktar Svenskt Näringsliv på att återupprätta den trovärdighet som fått sig en törn genom alla girighetsskandalerna. De ska t ex anordna en konferens om "företagsetik" i vår. Med lite sådant spel för gallerierna ska nog lugnet kunna vara återställt inom några veckor. För visst råder det enighet om att vi trots allt lever i den bästa av världar?

Tomas Bresky , Jan Scherman , Ingemar Schmid
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet