Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kung Carl har gjort bort sig. Än sen då?

    Kungen är dum i huvet och borde avgå. Hans uttalanden i Brunei är en katastrof och kanske slutet för monarkin i Sverige.

Statsvetare, journalister, kåsörer, soffdebattörer och politiker har det senaste dygnet ojat sig över Carl XVI Gustafs senaste fadäs.

Jag förstår inte den upprördheten.

Även en maktlös monark representerar ett odemokratiskt styrelseskick. En viss släkt har upphöjts, vissa människor är mer värda än andra. Kungafamiljen och dess krets av blåblodiga, börsklippare och kriminella hjälper till att befästa klassamhället.

Vi vanliga betalar för att få vara underdåniga och belöningen är litet kändisunderhållning i press och tv.

Vad man än anser: det har inte med demokrati att göra.

 

    ... och så reser den här kungen med fru till en annan härskare, inte en icke-folkvald kung men väl en icke-folkvald sultan (en diktator, till och med). Det är fint i Brunei, åtminstone där kungen är. Så många bilar, fruar och förgyllda rum

(1 788 stycken!).

Kanske blir kungen litet imponerad. Han pratar i alla fall, säger saker han inte riktigt får säga eftersom han är någon sorts demokratisk kung.

Han hyllar en diktator, han gör bort sig och det är inte första gången (Norge och sälarna, prinsessan och tronföljden osv).

Vi kan inte straffa honom genom att rösta bort honom i nästa val. Han må vara dum, men han sitter där han sitter. Med hela familjen.

Det visste vi ju?

 

    Möjligtvis betyder dagens överraskande, allmänna raseri att något har hänt: kanske räcker det med dokusåpakändisar i mediernas allmänna privatlivsberättande, kanske börjar det vildare prinsesslivet vid Stureplan störa vänner av ordning - eller också är det bara tidens allt hårdare lönsamhetskrav som väckt tanken på att rationalisera bort en ålderdomlig institution: som att efter fjorton dagar ta bort aladåben från julbordet.

Eller också har landet blivit klokare.

Jag vet inte. Men dessa plötsliga konvulsioner kring en medelålders man som brukar betraktas som en bra gimmick för exportindustrin ... det är en överreaktion.

Vi visste ju allt.

Vi har den kung vi är värda. Det är inte något överraskande med det.

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet