Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bistånd till mord

Jon Wenman om EU:s hjälp till Colombia

Alvaro Uribe - på turné.   Alvaro Uribe - på turné. Foto: AP

    Den 9 februari inledde Colombias president Alvaro Uribe en turné genom Europa. Hittills har han fått med sig förnyade handelsavtal och visst bistånd, bland annat till ett av sina mest omhuldade projekt - demobiliseringen av paramilitära grupper.

EU-kommissionären Xavier Solana förklarade efter måndagens möten att "stödet för Colombia inte är under diskussion". Ett uttalande i linje med EU:s Londondeklaration, där det sägs att EU välkomnar den co-lombianska regeringens stöd åt det civila samhället, åt myndigheter och fackföreningar, i genomförandet av reformer och försvaret av mänskliga rättigheter.

Uttalandet rimmar också med Sveriges hållning. Den 1 oktober förklarade Jan O Karlsson: "Att stödja det civila samhället och regeringen i deras fortsatta arbete för fred är och förblir av största vikt för såväl Sverige som EU."

En humanistisk och ansvarstagande, typiskt europeisk linje - i alla fall om man inte jämför med fakta.

 

    De paramilitära grupperna brukar av olika människorättsorganisationer uppskattas stå för omkring 75 procent av alla människorättskränkningar i landet, och deras samröre med den co-lombianska armén har belagts otaliga gånger, via gemensamma operationer, vapenleveranser och möten mellan höga officerare och paramilitära ledare.

72 fackföreningsaktivister mördades förra året, varav anmärkningsvärt många ledargestalter i kampen mot Uribes accelererande privatiseringsprogram. Enbart i staden Barrancabermeja dödades 120 medlemmar av "det civila samhället".

 

    Demobiliseringen av paramilitärerna innebär att förvandla dem till "säkerhetsgrupper" och "informatörsnätverk", med andra ord att legalisera dem formellt. Redan demobiliserade styrkor som BCN i Antioquia har fortsatt mörda oppositionella politiker och aktivister.

Sådant är inte "under diskussion" i EU. Men pengar ger man.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet