Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

15 000 mot Raffarin

Upprop mot den franske premiärministerns kulturpolitik

    Franske premiärministern Jean-Pierre Raffarin liknade nyligen landets kulturelit vid en trög cham-

pagnekork som tror sig vara mera värd än själva flaskans innehåll. Nu får han sig en känga som skulle kunna få vilken politiker som helst att skämmas.

För första gången sedan högerns maktövertagande i Frankrike för två år sedan har regeringskritiker samlats för att i ett kraftfullt upprop avfärda en rungande protest mot Raffarins neoliberala politik.

Hans nedskärningar av kulturen, forskningen och välfärdssamhället i sig upplevs som ett slags krigsförklaring mot den intellektuella världen i Frankrike.

Vänstern ligger dock som vanligt lågt men kulturtidningen Les Inrockuptibles har däremot samlat in underskrifter från de främsta bland kulturarbetarna, filosoferna, politikerna, läkarna och forskarna. Teaterregissören Ariane Mnouchkine, filmmakaren Bertrand Tavernier och chefen för Läkare utan gränser Rony Brauman protesterar tillsammans med 15 000 andra också mot att den kulturella debatten i landet håller på att banaliseras och bli mindre nyanserad.

Men en fråga står fortfarande obesvarad. Varför har egentligen vänstern så svårt för att återhämta sig efter valförlusten år 2002?

Johan Tollgerdt
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet