Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Till kamp mot ciderbluffen

JAN MYRDAL får brev från Anitra Steen

    Om skandalen att den läsk och alkoläsk som i Sverige, såväl på Ica och Coop som av Systembolaget, nu saluförs under beteckningen cider inte är cider och att denna falskmärkning sker med myndigheternas godkännande har jag skrivit i Aftonbladet – och även i Vår Bostad.

Jag har inte fått någon reaktion från de bryggerier och importörer som sprider den förfalskade drycken. De tiger och profiterar. Men jag har fått svar från Anitra Steen i Systembolaget, den 17 februari:

”I sakfrågan är vi i Systembolaget helt överens med Dig. Vi vill också ha en klar definition av begreppet ”cider”. För att få kalla en dryck för cider skall krävas att den är framställd genom jäsning av must från äpplen eller päron.

Detta har vi vid upprepade tillfällen framfört till såväl Livsmedelsverket som Jordbruksdepartementet, bl a skriftligen 1997.

Dagens situation där snart sagt alla former av sötad alkoläsk kan kallas cider, är inte tillfredsställande. Beklagligtvis kan vi inte utan legalt stöd ändra på detta. Det är också beklagligt att EU som i detalj reglerar vad som får kallas vin inte har några regler om cider.

Men vi kommer att driva på i denna fråga. I första hand är det Livsmedelsverket som måste utfärda nya bestämmelser om vad som skall räknas som cider.”

 

    Det Anitra Steen skriver är viktigt och förtjänar att spridas. Om det också kan bidra till att officiella konsumentintressen och miljövänner får råg i ryggen nog att sätta politisk press på Livsmedelsverk och regering för att tvinga fram bestämmelser som skyddar oss konsumenter mot falsk produktbeteckning vore jag glad.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet