Aftonbladet
Dagens namn: Alexandra, Sandra
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vänstern bråkar - högern plockar poäng

Pelle Andersson går på en debatt om "national- vänstern"

Mattias Gardell.   Mattias Gardell. Foto: BÖRJE THURESSON

    Eftersom jag trott att varje vänstermänniska delade idén om internationalismen, har jag varit oerhört skeptisk till debatten efter EMU-valet som handlat om en "nationalistisk vänster".

I senaste numret av Arena attackeras Aron Etzler som företrädare för denna rörelse - "nationalvänstern". I går kväll skulle Etzler i en debatt med religionshistorikern Mattias Gardell få tillfälle att försvara sig och, trodde jag, visa att han var internationalist.

I stället sa han:

- Jag låter inte som Nationaldemokraterna, det är de som låter som jag.

Trots att jag blev både förbannad och orolig när jag hörde honom, tror jag inte att Aron Etzler eller "nationalvänstern" är något att ödsla tid på.

Vänsterns verkliga problem är, precis som vanligt, viljan att utdefiniera varandra.

 

    När Arena kallar Göran Greider, Torbjörn Tännsjö, Carl Tham, Mikael Nyberg, hela Ordfront, tidskriften Clarté, stora delar av Ung vänster, tidningen FIB/Kulturfront, flera fackliga företrädare och ett antal utländska debattörer för "nationalvänster" (ett begrepp som lätt associeras både till Zarembas "brunvänster" och "nationalsocialism") så vill man bara skada.

Vad vinner Arena på att smutskasta till exempel Ordfront - en rörelse som i många år arbetat för just demokrati, folkbildning och en fri, kritisk vänster?

 

    Visst förtjänar Aron Etzler och kanske fler av dem som utdefinieras kritik, och en ärlig sådan kan leda till spännande diskussioner som alla kan lära sig något av, men nu blir det tyvärr inte så. Nu har vi några "nationalister" som måste prata om sin nationalism och inte om viktiga politiska frågor.

Under tiden jublar högern och kan på halvvolley dundra in poäng efter poäng " frågan är bara varför.

Pelle Andersson
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet