Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Banal ondska, nu i tv!

Intervju med seriemördare upprör Italien

    En timslång tv-intervju med seriemördaren Donato Bilancia har väckt sådant rabalder i Italien att RAI:s styrelse i ett uttalande säger att de dels blev informerade om inslaget när det redan var för sent för att stoppa det, dels att de i förväg förvissat sig om att Bilancia skulle framträda inför tittarna som en "negativ förebild".

I en lågmäld men moraliskt lidelsefull kommentar (Corriere della Sera 27 april) erkänner Claudio Magris att han som chef för public service-tv inte skulle varit lika orolig för att en man som, utan annat motiv än njutningen i att döda sjutton människor, kunde uppfattas som en "positiv förebild". För han hade väl inte slutat röka?

 

    Men vad är det då som är så intressant med Bilancia att han ägnas en timmas sändningstid? Magris svar är: inget, för ondskan saknar fullständigt originalitet och fantasi, det är bara samma tvångsmässiga handling om och om igen.

Finns det något sådant som ren ondska, skriver Magris, är den garanterat imbecill: "Att bryta mot det femte budet är inte mer originellt än att bryta mot förbudet att kasta ut skräp från ett tågfönster."

I Brott och straff är det inte, skriver Magris, Raskolnikovs mord på pantlånerskan eller hans försök att rättfärdiga det med sitt "övermänniskobabbel" som fascinerar oss, utan hans moraliska och själsliga lidande.

 

    Men blotta tanken att till exempel Anna Lindhs baneman för första och enda gången i sitt liv fått uppmärksamhet och därmed ett medialt marknadsvärde, är emellertid ett illavarslande tecken på att Dostojevskijs skräckvision besannats i den globala krimskramsbasar som är vår sköna nya värld. Allt är tillåtet bara det går att kränga, med eller utan varningstext: Seriemördare skadar allvarligt människors hälsa.

Ragnar Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet