Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Gunder Andersson: Hoppa av, Hobert!

    Författaren Peter Birro har för Sveriges Televisions räkning skrivit manus till en historia om August Strindberg.

I går gick Birro till angrepp mot SVT, som anlitat Richard Hobert som regissör, vilket Birro inte fått veta och inte kan acceptera.

    På Aftonbladets nöjessidor får Birro i dag stöd av Lukas Moodysson som uppmanar alla filmarbetare och skådespelare i landet att bojkotta produktionen.

Det som för en stor allmänhet kan tyckas som en dokusåpa i konstnärsmiljö - författaren Peter Birro vs SVT, med regissören Richard Hobert i kulissen - är självklart något mycket allvarligare.

Det handlar om respekt för konstnärens synpunkter och integritet.

En sak hade varit om SVT inköpt det aktuella Strindbergsmanuset och från början gjort klart: vi väljer regissör, där har du inget att säga till om.

Så gick det uppenbarligen inte till. Peter Birro har varit indragen i beslutsprocessen när det gäller val av regissör, han fick också ge synpunkter på SVT:s förslag med Richard Hobert. Att i det läget, när Birro sagt nej, ändå driva igenom det namnet leder tanken till den berömda elefanten i porslinsbutiken.

Därtill har man redan tidigare gått bakom ryggen på Birro och inlett förhandlingar med Hobert.

Själv har jag inte stor erfarenhet av film, men ett manus har jag ändå skrivit. Producenten Håkan Bjerking och jag resonerade oss fram mellan olika regissörsnamn tills vi enades om ett. Det är så det går till i civiliserade, demokratiska sammanhang där båda parter har respekt för varann. Till den miljön hör uppenbarligen inte dramachefen Magdalena Jangard.

 

Som regissör har Richard Hobert serverat både vin och vatten, men den här affären handlar i grunden inte om honom. Det handlar om att de som sitter på maktens piedestaler i institutionen SVT slår dövörat till när kreativa medarbetare kommer med synpunkter. Det är klassiska politrukfasoner och givetvis helt oacceptabelt.

Jag tycker Richard Hobert i solidaritet med Peter Birro ska avsäga sig uppdraget.

Gunder Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet