Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

... och här är en annan rapport från Ryssland

   Zoja Stepanovna sitter i sitt kalla omålade hus och berättar för den svenske journalisten om det nya Ryssland: "Jag skulle behöva gå till tandläkaren. Men att dra ut en tand kostar 150 rubel. Min pension är bara 1500 rubel i månaden (500 kronor). Det räcker inte. När pensionen kommer köper jag dock kött."

Journalistveteranen Bertil Torekull hyr några veckor in sig hos änkefru Zoja Stepanovna i ett litet brukssamhälle långt öster om Moskva. Inget rinnande vatten, toaletten ett hål i marken. Så bodde han aldrig som chef för Svenska Dagbladet. Och hans ryska tolk får ta in på hotell. Egentligen är Torekull ute på reportage om det småländska möbelimperiet, åt vilket en gång supermaktsstolta ryssar numera får tillverka bokhyllan Ivar. Som bieffekt får han Zoja Stepanovnas och många andras livshistorier.

Undertiteln är rapport från en rysk by; det ska uttryckligen påminna om store Myrdals rapport från Kina. Torekulls bok är anspråkslösare, mer skissartad. Det är ändå en välkommen inbrytning i vår alltmer angloamerikanska världsbild. Spassiba!

Dieter Strand
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet