ÅSIKT

Fröken Europa? Stackars barn...

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ett gigantiskt identifikationsprojekt genomförs just nu i syfte att skapa en ny människa: europén. Ett bidrag till denna kampanj når i dagarna Sveriges femteklassare då boken Fröken Europa av Kerstin Gavander delas ut i 113 000 exemplar. Den vann första pris i tävlingen Dagens Europa, arrangerad av Lär för livet/Läsrörelsen, Lärarförbundet och Liber.

Boken handlar om en klass med en fröken som har ett hemligt materialrum som barnen får besöka en och en. Går man in där gör man en resa till ett land i Europa. Barnen kommer tillbaka och berättar för de andra vad de varit med om: i England äter de fish"n"chips och lyssnar på Beatles, i Italien härskar maffian, i Frankrike bär de basker, i Norge klubbar de ihjäl sälungar. I Tyskland fanns en gång Hitler ("en hemsk människa") och det krig han startade var lika otäckt som kriget i Jugoslavien. Lika förfärligt var det i det gråa Sovjet med sina långa matköer av förtryckta människor som inte ville bo där.

Boken har en sympatisk önskan att motverka rasism men är tyvärr helt uppbyggd på nationella stereotyper. Jag vet inte hur tävlingsjuryn resonerade, men min erfarenhet av elvaåringar är att de är mottagliga för betydligt intrikatare resonemang om geografi och historia än Fröken Europa erbjuder. Lika problematisk är personskildringen: de goda människorna har kristna namn såsom Petrus, Kristin och Eva. Problemungarna är y-barn, Billy, Jimmy och Jonny. Deras whitetrash-föräldrar - tecknade i jeansjacka, ölmage och hästsvans - är alkoholiserade, arbetslösa och våldsamma.

Skolundervisningen har alltid haft ett ideologiskt budskap men det har varit olika starkt i olika tider. För hundra år sedan, när Sverige var skakat av medborgarrättskrav, var det skolans uppgift att skapa disciplinerade svenskar som bejakade de rådande maktstrukturerna av det uppväxande släktet. I dag är skolan återigen en plats för ogenerade ideologiska offensiver, även om Fröken Europa kan tyckas harmlös. "Tanken med EU är att medlemsländerna ska hålla ihop och inte starta krig mot varandra", säger Petrus med anledning av att en omröstning i klassen om EU vanns av ja-sidan.

Skolan lär sakna pengar till skolböcker. Till vissa böcker verkar det dock finnas hur mycket pengar som helst. Åsa Linderborg