ÅSIKT

Tjuvarnas bokmässa?

DOKTOR GORMANDER möter branschens vinnare och förlorare - och hälsar från Conny

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ANDERS DEROS
Conny Jacobsson, fotograferad i polishuset i Göteborg 1996, numera på rymmen. Nu mejlar han Doktor Gormander från sin tillflyktsort.

Den svenska avundsjukan sprider sig. Jan Guillou kallar vissa företagsledare för psykopater och på bokmässan i Göteborg går Föreningen Svenska Tecknare lös på chefer inom bokbranschen. De ökade sina löner med 19 procent 2002 vilket var högt över snittet för övriga vd:ar vars löner bara steg med tre procent.

Ökningen ska läggas till föregående års 13-procentiga ökning.

Rekord i orättvisa? undrar tecknarna i en folder.

Deras fråga tyder på total brist på känsla för takt och ton. De är nog feluppfostrade för i fina familjer talar man inte om hur mycket pappa tjänar. Bokmässan är flaggor, saluter och dukade bord. Bokmässan är en segerfest, ett fyrverkeri över fåfängans seger över vardagen. Men för varje fest finns det en festförstörare.

Bokbranschens rekordsiffror har bara räckt till att höja chefernas löner, utropar Svenska Tecknare.

De borde inte sitta i sina mörka kulor och sura utan glädja sig åt branschens stigande välstånd. En dag kommer några smulor att falla också över dem från de dukade borden.

Libers vd, Jan Thurfjell, ökade sin årsinkomst med 40 procent från drygt 2,2 till 3,3 miljoner kronor. Det är ju jättekul för honom.

Blåsta upphovsmän, säger Svenska Tecknare.

Nej, det är duktighetsbelöning. Bokmässans besökare borde hurra för Thurfjell när han gör entré men istället tvingas han nu vandra mellan montrarna som vore han en skurk. Och som om hela bokmässan är en tjuvarnas marknad. Visst är det hemskt.

Flera av de duktigaste direktörerna har fått 25 procent, men det finns också de som har anat att kritiken skulle komma och därför valt mycket små tillskott i hushållskassan. Som styrelseordföranden i Bonnier Books, Per-Olov Atle. Hans inkomstökning stannade vid blygsamma nio procent från 6,7 miljoner om året till 7,3.

Inte ens denna ansvarsfulla gest blidkar de arga upphovsmännen i Föreningen Svenska Tecknare. Det är vi och författarna som gör jobbet, tycks de mena. Förlagen knycker våra pengar, kräver att vi ska provrita gratis (även om vi har tjugo år i branschen), skrotar avtal och kräver full kontroll över upphovsrätten.

En tecknare får av ett läromedelsförlag en beställning på 190 bilder till en ersättning av 25 000 kronor.

Ska jag få det att gå runt måste jag börja samla burkar, säger tecknaren.

Ja, varför inte. Vad är det för fel att samla burkar?

En dag ska också upphovsmännen inse att samhället har förändrats. Upphovsmän är kanonmat, utbytbara fotsoldater i upphovsrättens lervälling. Det finns hur många Shakespeare som helst men bara en Kjell Bohlund på Norstedts.

Eller Jan Thurfjell på Liber, han som norpade åt sig 40 nya, sköna procent. Thurfjell har i cirkulärbrev förbjudit såväl Libers anställda som förlagets författare att för illustratörer av förlagets böcker uppge vilka upplagor deras böcker säljs i.

Affärshemligheter, säger Thurfjell.

Vi vill veta upplagorna på våra egna böcker, säger tecknarna. Dessutom förlorar vi bonuspoäng (kopieringspengar) om vi inte kan uppge upplaga.

Tjuvarnas marknad eller smartast vinner? Just när frågan ställs kommer det ett mejl från Conny Jacobsson. Det var Conny som tillsammans med Bertil Falck startade bokmässan för 20 år sedan. Tyvärr åkte Conny fast för smuggling och skattebrott och dömdes för fyra år sedan till ett års fängelse. Men han lyckades fly och befinner sig i dag på okänd ort.

Conny hälsar till bokmässan följande:

"För några år sedan lovade jag dig att komma till bokmässans 20-årsjubileum, men tyvärr måste jag bryta det löftet. Jag har det helt enkelt för bra på min förlängda permission.

Dessutom förstår jag av diskussionen i Sverige att kriminalvården är i kris och då jag kanske inte får adekvat vård utan utvecklas till en grövre brottsling, så väntar jag på bättre tider.

Ha det så bra. Vänliga hälsningar. Conny."

Doktor Gormander