Aftonbladet
Dagens namn: Magnus, Måns
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Rik, mätt och i toppform

    Det svävar en sorts liten Marie-Antoinette över den nya kulinariska modeflugefrågan: "Varför äter de inte stenåldersmat?"

Varför väljer folk jordbruksprodukter som basföda - ris, bröd, bönor, pasta - när det är så mycket godare och nyttigare att äta vilt, fisk, skaldjur, grönsaker, bär, nötter och frukt?

I miljontals år, under paleolitikum och mesolitikum, har vi människor vant oss vid - våra system är anpassade efter - som när datorn hänger sig, då kan man inte fly - under miljontals år! Inga cerealier.

Eller illa fäkta. Vi vande våra system vid - för att ta ett axplock ur recepten i Maria Fredin Skogs Stenåldersmat för moderna människor (Forum) - ugnsbakad portobello, heta tigerräkor med avokado och ananas, älgstek med apelsinmarinad, savoykåldolmar och citrondoftande räkfärs och halstrad röding på en bädd av pak choy. Savoykåldolmar. En paleolitisk delikatess. Stennördens mat var inte fy skam. Apelsinmarmelad. Grottfolkets fröjd och gamman vid frukostelden. Och vi var framgångsrika.

 

   "Varför människan som art har blivit så framgångsrik beror bland annat på att vi är så anpassningsbara" - där kom Darwin, ja. Mat-Darwin. I den nya stenålderskokboken ett evolutionsperspektiv. Den skickligaste kockens överlevnad. "Vi kan i och för sig diskutera vad vi lägger för innebörd i ordet framgångsrik, eftersom människan samtidigt är den största miljöförstöraren" (där kom den, ja: miljön") "och makt och girighet förstör mer än de bygger upp" (djärvt ställningstagande i våra dagar, nästan extremistiskt). "Men om vi håller oss till just anpassningsbegreppet och föda så visar det sig att mänskligheten har kunnat överleva på olika sorters mat."

 

   Så sant. En del överlever på ris. Jag kan ha fel, men jag trodde att övergången till jordbruk en gång i tiden gjorde det möjligt för fler att överleva. Men det kanske stämmer att jordbruket var en torftig tillbakagång.

Stenålderskosten däremot! Oerhört mångfacetterad. "Mycket mer varierad än det intryck vi kan få." Havskräftor med ingefärsdoftande aubergineröra. Grottbjörnens pudlar viftar på svansen. Lammkotletter med rabarber och spenat. Små kryddiga färsbiffar. Pepprig wok med salbitxadasås.

"På Nya Guinea har folkgrupper studerats som i dag lever som samlare och jägare, ungefär som våra förfäder levde. Dessa människor saknar typiska välfärdssjukdomar."

Framgångsrikt. Jag hoppas att välfärdssjukdomar är det enda de saknar.

Varför det är billigare i Sverige i dag att köpa cookies, poppies och fluffies, snaskies och andra sockersprängda beroendeframkallande produkter som ger hemorrojder och gasbildning, än att köpa ett stycke nyttigt bröd är en fråga som inte tas upp i just denna stenålderskokbok. Dåliga kolhydrater är billig mat, bra proteiner är dyra. Förklara det med evolutionsläran den som kan.

Maja Lundgren
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet