Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Ondska med gamla anor

Ondskan uppfanns varken 1917 eller 1933

   Naziregimen byggde sin makt på nationell välfärdspopulism, har den tyske historikern Götz Aly nyss hävdat i den kontroversiella boken Hitlers Volksstaat, redan en förlagssuccé med fyra upplagor. En ekonomisk politik som gynnade breda folklager och en jättelik krigsinsats betalades med höjda bolagsskatter men framför allt med plundring och död i de ockuperade länderna. Mördandet av judar hade också en krasst finansiell aspekt.

"Anakronistisk vulgärmaterialism", säger en del kritiker och Aly har svarat dem i ett långt inlägg i Die Zeit häromveckan. Repliken uppmärksammades av Per Svensson i söndagens Expressen men hans kommentar rann ut i ett snårigt resonemang.

Det som ändå förvånar mig är att varken Aly eller Svensson tar upp det långtidsperspektiv som gör diskussionen till något mer än bara en historia om det hemska som skedde för drygt en mansålder sedan.

 

   Lyssna på Göring som i oktober 1942 lovar Rikets invånare höjda matransoner, för nu har Tyskland lagt under sig jordens mest fruktbara områden på Ukrainas och Vitrysslands stäpper: "Ägg, smör och mjöl finns där i en utsträckning som ni inte kan föreställa er."

Det låter som den klassiska propagandan för koloniala projekt. Främmande länder som flyter av mjölk och honung kan leverera välfärden. Det gäller bara att kuva de underlägsna raser eller primitiva folk som råkar bo där. Och i Görings fall var det underförstått: judar och slaver i de erövrade områdena behövde inga livsmedel.

Om det ska kallas välfärdspopulism när stora grupper i en förment civiliserad nation accepterar ett omänskligt förtryck så var fenomenet inte nytt. Det var det som höll slavhandeln i gång, som skapade den indiska kontinentens grottekvarnar medan Londons borgare njöt av frukterna. Det var i Australiens efterföljd som Ukraina betraktades som ett terra nullius. Ondskan uppfanns varken 1917 eller 1933.

Torsten Kälvemark
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet