Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Bush - livsfarlig för vår planet

Klimatförändringen är det här århundradets stora hot mot planeten

   Samma vecka som senaten med minsta möjliga majoritet, 51 mot 49, beslutade att öppna USA:s kronjuvel, Arctic National Wildlife Refuge i Alaska, för oljeborrning, fick G8-ländernas energi- och miljöministrar, samlade i London, en ny bok i sin hand.

I Northsoutheastwest. A 360° View of the Climate Change, utgiven av The Climate Group, har tio Magnum-fotografer farit till tolv platser i världen för att dokumentera klimatförändringens effekter.

Nu kan man med egna ögon se ner i Kilimanjaros snöfria toppkrater, som inget öga sett på 11 000 år, femton år tidigare än alla beräkningar.

På Marshall-öarna staplar man industrisamhällets avfall, skrot och bildäck, på stränderna för att värja sig mot utplåning. Grönlandsjägare kämpar i smältande issörja på jakt efter levebrödet, sälarna. Isbjörnarna är redan magrare och kommer att försvinna.

 

   Man grips av en sorts ilsken sorg. Det blir så uppenbart: världskartan håller på att ritas om, det går fortare än några forskarscenarier förutspått, det berör oss alla.

Klimatförändringen påverkar praktiskt taget alla områden av vårt liv på jorden: ekonomi, teknik och inte minst mat och vatten, hälsa, levebröd. Den är helt enkelt det här århundradets stora hot mot planeten, skriver The Guardians Paul Brown, som står för bra faktatexter.

De här bilderna är också underlag för en utställning som visas på Science Museum i London och sen ska gå runt i Europa och landa i Skottland lagom till G8-mötet i juli.

Budskapet är riktat direkt till makthavare och politiker, understruket av prestigeröster av typ Kofi Annan, Arthur C. Clarke och Tony Blair: det här är inte "bara" en miljöfråga, det är i högsta grad storpolitik. Det gäller att få med USA på Kyoto-båten.

Politik är kunskap.

Eller lögner.

Motståndsrörelsen mot Alaska-borrningen (som faktiskt lyckades fördröja beslutet härom året med hjälp av en underbar bok med bilder av en indisk fotograf) har listat tio halvsanningar och lögner som framfördes i senatsdebatten och bidrog till det famösa resultatet (www.alaskawild.org/campaigns-arctic-top.html).

 

   Bush-eran, The Era of Ecological Deformation som den också kallas, bygger i förskräckande grad på lögner och är livsfarlig för planeten.

Bush läser kanske inte böcker, men man kan alltid hoppas att han tittar på bilder.

Kerstin Stjärne
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet