ÅSIKT

Apropå ett avhopp

Att Expressens Tomas Forser säger upp sig är symtom på ett stort problem

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: JACOB MANNHEIMER
Tomas Forser - meddelar att han har fått nog.

"Försumpningen" gör att han nu slutar skriva på Expressens kultursidor. Han anser att andra bör följa hans exempel. Expressen är en växande skithög.

Efter tio år som teaterkritiker i Expressen gjorde Tomas Forser ett utspel i radions Kulturnytt i går: nu får det vara nog. Han har inget emot själva kultursidorna - det är den omgivande, växande vulgariteten han inte tål.

Man kan naturligtvis avfärda Forser: en äldre man med fast jobb på universitetet (vilket han själv påpekade) har tröttnat efter att, bland annat, ha fått stryk av sina Expressenkolleger när han ville diskutera kritikernas problem. En nätt hämnd från en kille som hellre sitter under korkeken?

Men här finns ett reellt problem:

Joachim Berners korta tid som chefredaktör innebar katastrof för Expressens redan vikande upplaga. Med Otto Sjöberg som ny boss har tidningen gjort allt - allt - för att komma tillbaka. Efter de svarta åren med diverse inkompetenta redaktörer har tidningen fått en ny professionalitet - samtidigt som ingen vulgaritet, halvsanning eller lögn har lämnats oexploaterad.

Finfin tävlan? Konkurrens som till alla lycka bär?

Knappast. Expressens försumpning har lönat sig - och Aftonbladet faller ibland för frestelsen att följa efter. Viktigare texter får stå tillbaka för Olinda-tjafs, grabbighet och standardvåld. Och det händer att pigga, innehållsrika tidningar säljs med hjärndöda löpsedlar.

Jag tycker att Aftonbladet, i grunden, har en helt annan kvalitet än Expressen. Men skit säljer alltför ofta, åtminstone på kort sikt, och vi måste se upp. Kvällspressen är alldeles för viktig för att sumpas bort: viktig i det offentliga samtalet, viktig för rättvisan i samhället - och kul att läsa, med dess friska blandning av högt och lågt. Nödvändig för den som vill veta vad som egentligen händer i samhället - men också medskyldig till den nivåsänkning som även morgontidningar och tv-kanaler bidragit till.

Att Tomas Forser säger upp sig är ett symptom på ett problem som, om man säger så, är större än att Expressen mister en aktad recensent.

Håkan Jaensson