Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Räkna med förluster, Bodström

Jan Guillou.   Jan Guillou. Foto: BÖRJE THURESSON

    "Problemet med dom här är ju att många av dom har blivit svenska medborgare", förklarade justitieminister Thomas Bodström på en juristdebatt nyligen. Ämnet var nya kommande inskränkningar i rättssäkerheten.

Det är inte helt lätt att förstå "ett problem" med att "många av dom" blivit svenska medborgare. Men justitieministern syftade på att våra terroristlagar från 1991, som uteslutande riktas mot "dom" inte för närvarande gäller just svenska medborgare.

Därför måste vi införa en formell likhet inför lagen, så att alla svenskar kan få nattliga besök av polis, bli trakasserade på sina arbetsplatser, ställas inför hemliga skenrättegångar, få sina telefoner avlyssnade och brev lästa och bostäder och arbetsplatser genomsökta - utan att vara misstänkta för brott.

 

    Men folkpartisterna skulle ju inte stödja Bodström om dom ett ögonblick trodde att lagarna verkligen skulle tillämpas mot alla svenskar. Folkpartisterna är tryggt förvissade om att den statliga terrorn bara skall riktas mot "dom" som heter Muhammed och illistigt lyckats bli svenska medborgare.

När jag frågade Thomas Bodström vad som vore vinsten med att inskränka demokratin (exempelvis den grundläggande tanken att var och en är oskyldig tills motsatsen är bevisad) svarade han att det gäller att rädda liv.

Det återstår sannerligen att bevisa. Men historiskt bevisat är redan att diskriminerande lagar ägnade att brännmärka en etnisk minoritet leder till vad som numera kallas ett lågintensivt inbördeskrig.

 

    Bortsett alltså från att Thomas Bodströms reformer motverkar vår demokrati på dess känsligaste punkt just nu, frågan om integration, så är de ett hot mot våra liv, inte en garanti som han säger sig tro.

Går man i krig mot en fiende som ännu inte finns så får man i sinom tid räkna med ömsesidiga förluster. Thomas Bodström ämnar ställa till på inrikesplanet vad folkpartisterna vill göra på utrikesplanet (skicka svenska trupper till stöd för USA i Irak).

Jag kan se det folkpartistiska i Bodströms islamofobiska reformplaner, men inte det socialdemokratiska. Och jag tvivlar på att han verkligen tror på vad han själv säger. Hellre vått finger i luften, sån är han.

Jan Guillou

Tidigare i serien: Anne Ramberg (3 nov).

I morgon: MOHAMED OMAR

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet