Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Kent. Respekt och kärlek

Foto: ANDERS DEROS

    För en dryg månad sedan stod jag på Kastrup och väntade på väskor. De dröjde och den lilla rökrutan i ankomsthallen fylldes. "Titta där är Kent Andersson!" tänkte jag. Han såg oförskämt pigg ut för att ha passerat de sjuttio och berättade att han kom från sin lägenhet på Mallorca och nu skulle ta steget upp på Göteborgs stadsteaters scen i Ett drömspel. "Lite riktig teater, förstår du!" sa han och skrattade och väskorna kom och vi skildes åt.

För många uppsättningar och skratt sedan gjorde han samma stadsteater till en nödvändig brytpunkt för hela teater-Sverige med Hemmet, Flotten och Sandlådan. Förra året var han i Helsingborg och tittade till Göran Stan-gertz import av Aftonstjärnans folkliga lustspel. Nyvårsrevyn var en lätt förskåns-kad version av det slags teater han drev under de senaste decennierna i Göteborg och med samma ensemble. Denna Aftonstjärna som blinkat och lyst genom åren där borta på andra sidan älven på Hisingen med sina fabriker och sina alldeles vanliga människor. Och det är helt utan ironi för den där röda lampan lyste alltid utanför den lilla ingången i ett hörn i gamla Lindholmen, ovanför de nu nedlagda varven. Där inne var det revy med udden ständigt riktad uppåt och där växte unga skådespelare som Mirja Burlin och Erik Ståhlberg som artister och där skapade Kent denna osannolika publikkontakt som bara klassolidaritet och respekt och kärlek kan föda. Där förvandlades klichén av Göteborg till pulserande liv.

Nu har hans röst tystnat. Som han sa när han fyllde 70 förra året: "Att ligga på långvården ingår inte i mina framtidsplaner."

Då kändes det som en slagfärdig Kent Andersson-replik. Plötsligt är det blott saknad.

Gunnar Bergdahl
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet