Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Vi ska skyddas - i efterhand

Rätten och demokratin

Foto: Ledarskribent i Dagens Nyheter

    Att vara demokrat är att vara kluven.

Men den välkända frasen illustrerar bra vår ständiga balansgång. Den mellan frihet och förbud, mellan tolerans och begränsning, mellan öppenhet och trygghet.

Jag ser två oroande tendenser.

Den första är vår konformism, den andra vår handlingskraft.

Om en majoritet tycker på ett sätt har vi svårt att låta andra avvika. Exempel: om barnen i de flesta familjer går på daghem, bör alla göra det och dessutom tycka att det är det enda rätta. Om homosexuella partnerskap accepteras av flertalet, ska alla göra det.

Är företagsformen framgångsrik, kan den användas överallt, till exempel i offentlig myndighetsutövning.

Kommer värden i konflikt har vi svårt att rangordna dem. Religionen är inte viktigare än djurskydd. Yttrandefrihet inte större än de kommunala organens effektivitet.

Sammanhållning kring värden är en tillgång, men den blir fel när sammanhållningen, medlen, blir överordnade målen, värdena.

 

    Och så blir det lätt. Det gäller att visa handlingskraft. Gärna i efterhand. Det är alltid lättare att förhind-ra ett dåd som redan ägt rum. Förlåt, den lätt cyniska tonen, men det är sådana reflexer som får en svensk justitieminister att driva på sina EU-kolleger för att registrera telefon- och internettrafik bland annat.

En högprioriterad brottsutredning hjälps av att sekretessen bryts för PKU-registret. Dna-spår blir polisens nya hjälpmedel och vips ska vi alla dna-registreras. Så blir det inte, inte ännu, det ska krävas brottsmisstankar. Och telefonavlyssning kommer att kunna kompletteras med buggning.

Kritiken mot personnumren tystnade för länge sedan, och vi står rätt handfallna inför den nya teknikens möjligheter att kapa våra data och tillfoga oss stor skada.

 

    Den sköra balansen mellan våra friheter och skyddet av dem har rubbats. Så mycket är klart. Och det utan att vi vet om avstegen, till exempel registreringen av telefon- och internettrafik, är till någon nytta och i så fall hur stor.

Det är som med säkerhetskontrollerna på flygplatserna: Vi ser att myndigheterna vill skydda oss - mot det som redan hänt. Och är så tacksamma. Begrepp som personlig integritet och rätten till en privat sfär blir liksom aldrig aktuella i sammanhanget.

Barbro Hedvall

Tidigare i serien: Anne Ramberg (3 nov), Jan Guillou (4 nov), Mohamed Omar (5 nov).

I morgon: CARL RUDBECK

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet