Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

De tar chansen till mer makt

Rätten till demokrati

Foto : BERTIL WÖLLNER

    Exceptionella tider kräver exceptionella åtgärder. När demokratierna hotas av grupper som hatar frihet och upplysning och som är villiga att ta till vilka medel som helst för att skada det öppna samhället, ja då kanske det öppna samhället under ett övergångsskede och i ren självbevarelsedrift måste bli lite mindre öppet.

Men nu verkar det som om politiker har börjat se den nya situationen inte som ett hot utan som en välkommen möjlighet att utöka sina egna maktbefogenheter och därmed minska medborgarnas fri- och rättigheter. Vi ser det i Sverige där det nästan varje dag kommer förslag som går i denna riktning. Om det fortsätter på detta sätt kommer Sverige att förvandlas till en enda stor anstalt där myndigheternas främsta uppgift blir att övervaka och straffa medborgare som väl då snarare bör kallas interner.

 

   E-mejl och mobiltelefonsamtal skall sparas så att storebror skall kunna inspektera dem. Det skall bli allt lättare för staten att tjuvlyssna på medborgares telefonsamtal. Både fogden och polisen skall få närmast carte blanche att begå hemfridsbrott - de skall ha rätt att stövla in i privata hem och kolla att ingen gör något som staten inte gillar. Andra vill att vi skall ha ett dna-register som omfattar alla för att underlätta för staten att hålla oss under uppsikt.

Den som protesterar får vanligen den gamla klichén till svar: Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta. Men innan staten på mycket sannolika grunder kan göra gällande att mitt mjöl verkligen är smutsigt vill jag inte ge den möjlighet att alls titta i min påse, lyssna på min telefon eller tränga sig in i mitt hem.

nnDet är märkligt eller kanske snarare sorgligt att den politiska oppositionen har svikit. Den borde högljutt och aggressivt protestera när vår regering i rasande fart utökar sina befogenheter att spionera på oss alla. Den politiska klassen från vänster till höger tycks vara ense på denna punkt: ju mera makt till staten, desto bättre.

Jag trodde länge att vi hade staten för att skydda oss mot övergrepp. Nu när vi är på väg mot ett samhälle där staten för varje dag ger sig allt större möjligheter att själv begå övergrepp måste vi ställa frågan: Vad skall vi egentligen ha staten till?

Carl Rudbeck

Tidigare i serien: Anne Ramberg (3 nov), Jan Guillou (4 nov), Mohamed Omar (5 nov), Barbro Hedvall (6 nov).

I morgon: BIRGITTA STENBERG

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet