Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Demokratin måste alltid försvaras

Foto: Journalist, författare

   Anna Lindh godkände USA:s inblandning i bortförandet av två egyptier från Bromma flygplats 2001. När USA:s säkerhetstjänst erbjöd ett amerikanskt plan för uttransportering av två terrormisstänkta, Agiza och Al Zery, tackade justitiedepartementet och UD ja. Den 18 december hämtades, under våldsamma former, två drogade egyptier av amerikansk säkerhetstjänst i Sverige.

Sen följde förnekanden från regeringens sida. Enligt UD:s internutredning minns ingen det amerikanska erbjudandet. Men i dag finns ingen annan sanning än att regeringen godkände den amerikanska insatsen. För det visar Säpos anteckningar.

   Det var inte första gången rätten och demokratin fick kliva åt sidan i kampen mot terrorismen. Men också den som är chockerad över det som tilläts hända på Bromma, vet att demokrati inte vinns en gång för alla. Den vinns, attackeras och försvaras.

Också den här gången. Bergman, Dyfvermark och Laurin på TV4:s Kalla fakta berättade i sex program vad som hänt. Och nominerades till Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande 2004 med motiveringen: "För reportagen om hur två terrormisstänkta egyptier förs ut ur Sverige av maskerade amerikanska agenter - ett avslöjande som även gav internationellt eko."

De lyckades göra övergreppet känt och branschen lyckades nominera programmen. För att historien om de två utkastade egyptierna är både sensationell och ett ovanligt bra journalistiskt arbete råder det väl ingen tvekan om?

   Jo. Ett urval svenska journalister valde att i stället ge Stora journalistpriset för Årets avslöjande till ett arbetsplatsreportage från Norrland. Ett avslöjande visst, men långt ifrån av samma principiella dignitet. Utländsk makts inblandning i svenska affärer är mindre intressant än problem på en arbetsplats, löd bedömningen.

Demokrati finns bara där den försvaras. Problemet blir därmed ett gäng svenska journalisters mediokra förmåga att mobilisera. Det enda som krävdes av dem var att välja hur de skulle lägga sin röst. Fast nu visar det sig att programmen nominerats i år igen. Det kanske var betänketiden det var fel på?

Susanna Popova

Tidigare i serien: Anne Ramberg (3 nov), Jan Guillou (4 nov), Mohamed Omar (5 nov) Barbro Hedvall (6 nov), Carl Rudbeck (7 nov), Birgitta Stenberg (8 nov), Lena Sundström (9 nov).

I morgon:

DENNIS TÖLLBORG

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet