Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Röda prickar och svarta män

  "Lasermannen" John Ausonius spelas av David Dencik, i SVT i kväll. Foto: KARIN ALFREDSSON/SVT

    Ett slags avvaktande nyfikenhet karakteriserar SVT:s tredelade drama om den så kallade lasermannen som i början av 90-talet sköt mörkhyade invandrare i och kring Stockholm. Förvisso finns ett dokumentärt underlag, Gellert Tamas bok, men man avstår förtjänstfullt från att försöka göra den hybrid som kallas dramadokumentär.

Här smyger sig kameran på med ett slags respektfull distans, väl medveten att förklaringarna får komma senare; just nu gäller det att helt enkelt se vad som händer. Spelets nu interfolieras med John Ausonius, som lasermannen bytte namn till, som ung på 70-talet och med korta förhörsutdrag från när han väl hamnade i häktet.

Tidsfärgen, framför allt från trenddecenniet 70-talet, är påtaglig, inte bara när det gäller färger, kläder och inredning utan också i den ödslighet som tycks härska runt alla. Ausonius isolering ligger helt enkelt längst ut på en skala som alla kan mätas efter.

    Realismen i exempelvis polisarbetet, som originellt nog inte framställs som klumpiga apkonster, fungerar som den arena där det som nu benämns hatbrott för första gången blir en nationell angelägenhet. Man kan säga att allt sker på individens nivå: offer, gärningsmän såväl som kriminalare skildras en i taget, som människor i egen rätt. Kanske är detta val, att döma av första avsnittet, seriens enda ställningstagande: generalisera aldrig. En regel som exempelvis några av första avsnittets poliser inte har lärt sig.

 

    Med goda skådespelarinsatser, från David Denciks lågmälda Ausonius till Sten Ljunggrens stillsamt auktoritäre kriminalare Thorin, växer dramatiken sakta men säkert.

Och inte hindras personerna från att röka heller. Undrar hur många diskussioner som krävdes i tv-huset för att det skulle bli möjligt.

Claes Wahlin

Tv-drama

LASERMANNEN

av Ulf Ryberg efter

Gellert Tamas bok

Regi: Mikael Marcimain

I rollerna: David Dencik, Leif Andrée, Sten Ljunggren, Amanda Ooms, Elisabet Carlsson, m fl

Scen: SVT 1

Speltid: 3 x 90 min onsdagar

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet