Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Dags att se framåt

    Det har lugnat ner sig i Frankrikes förorter. Genom ett dekret upphävde presidenten förra veckan undantagstillståndet som skulle ha gällt till i februari. Det har aldrig varit mer våldsamt än nu, protesterar socialisterna som tidigare inte hörts i debatten.

Höstens upplopp i Frankrike står nu inskrivet i nätencyklopedin Wikipedia och det är dags att blicka framåt. Under årets två första veckor presenterar Frankrikes president sitt politiska program för landet. Nyårslöftet heter "För Republiken", en omfattande kampanj för patriotism.

I sin strävan att ena landet meddelande Chirac också att lagen från i februari, om att Frankrikes koloniala förflutna ska omnämnas i positiva ordalag i undervisningen, skrivs om.

Det är en eftergift till akademikerna och de medborgare vars förfäder förslavades av den franska republiken. Antagligen blir det inga radikala omformuleringar. Hela två tredjedelar av befolkningen stöder den underliga lagen. En förbluffande hög siffra som enligt historikern Pascal Blanchard beror på en diskrepans mellan tron på den franska republikens ideal och den franska republikens förflutna.

 

    Fransmännen är världsfrånvända, skriver den vänsterintellektuelle Jacques Julliards i sin nyutkomna bok Le Malheur français ("Frankrikes olycka", Flammarion förlag).

Arbetslösheten är tvåsiffrig och ändå tillåter sig fransmännen att förakta sina entreprenörer. De lämnar landet. Ett annat exempel på fransk världsfrånvändhet är 35-timmarsveckan som infördes i Frankrike när ordet flexibilitet blev populärt i resten av världen. Den förkortade arbetsveckan var ett försök att ransonera jobben. Julliard ser spår av medeltida, "malthusianskt" tankegods inom fransk politik och dömer med samma argument ut landets protektionism.

 

    De intellektuella måste ta sitt ansvar och bidra till ett mer progressivt klimat, är Julliards slutsats.

Själv tar han en cykeltur på landet och slås av hur vackert Frankrike är. "Trots all olycka" kan han inte komma ifrån att den franska republiken, rent estetiskt, gör skäl för sin storhet.

Erik Svenning
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet