ÅSIKT

Galna terroristsjukan

Inte en bomb. Inget kapat flygplan. Ingen självmordsbombare. PETER KADHAMMAR har läst Säpos rapport

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Apropå Säpos ambition att värva spioner bland unga muslimer är det intressant att titta på myndighetens egen statistik. Var finns hoten mot Sveriges säkerhet?

År 2004 anmäldes 2 263 brott med främlingsfientliga motiv. I det talet ryms 24 fall av grov misshandel och 359 fall av misshandel. I Säpos rapport "Brottslighet kopplad till rikets inre säkerhet 2004" står det:

"Av 383 anmälningar med våldsbrott som huvudbrott hade 35 koppling till vit makt-ideologi ...

Våldsbrotten utan koppling till vit makt handlade till största delen om att gärningsmannen i samband med brottet uttryckt sig nedsättande om målsäganden på grund av dennes hudfärg, etniska bakgrund eller liknande, exempelvis med orden "djävla svartskalle" eller "djävla neger"."

Samma år anmäldes 151 brott där bakgrunden kunde antas vara antisemitism, enligt Säpos rapport. Av dessa brott var 1 fall av grov misshandel och 6 fall av misshandel.

Anmälda brott med homofobiska motiv: 614, varav 7 grov misshandel och 139 fall av misshandel.

I Säpos rapport finns inte ett enda exempel på det som normalt kallas terrorism i debatten och nyhetsrapporteringen. Inte en bomb. Inget kapat flygplan. Ingen självmordsbombare.

Ändå domineras debatten av de terrorister som uppenbarligen inte finns i Sverige - dessa farliga muslimer, som är särskilt benägna att falla offer för galna terroristsjukan. Så här beskriver Säpochefen Klas Bergenstrand faran för unga muslimer.

"... först blir han radikal, därefter fundamentalist, sedan extremist och slutligen terrorist."

Detta står i ett nyhetstelegram från TT i tisdags. Islamistisk terrorism blir en smitta, där den som exponeras inte inser att han är sjuk, och som därför aningslöst kan genomlida förloppets stadier för att slutligen nå sjukdomens sista, dödliga stadium.

Terrorismen blir en motsvarighet till fågelinfluensan. Vi har fått rapporter om att den härjar vilt i Irak. Smittan smyger allt längre norrut. Spanien drabbades, och sedan England. När kommer den till oss?

Vem som helst - förutsatt att han är muslim - kan infekteras. Tisdagens TT-telegram lät oss veta att:

"De fyra männen bakom sprängningarna i London kom från skötsamma muslimska familjer i Leeds och London."

Nyckelordet här är "skötsamma". Detta välvilliga paternalistiska ord rymmer förklaringen till varför det inte pågår en ständig debatt om den terrorism vi faktiskt har i Sverige. 35 våldsbrott med anknytning till vit makt-ideologi borde vara alarmerande. Tror någon att det skulle vara tyst om Muslimska brödraskapet började knacka vita svenskar? Om Islamiska jihad började mörbulta kommunaltjänstemän på väg hem från jobbet?

Ordet skötsam röjer främlingskap - vi, dom - och ett perspektiv ovanifrån som är så självklart att vi oftast inte reagerar för det. Muslimer är inte som vi.

Dagligen, i tidningar, på tv, på bio, beskrivs muslimer som något främmande, obegripligt - en hysterisk folkmassa som skriker in i en kamera, galna mördare som skär halsen av främlingar och med glädje begår självmord bara de kan ta några kristna eller judar med sig.

När en teveserie visar en fiktiv judisk kriminell där man kan ana antisemitism i botten blir det debatt. Men det blir sällan debatt om de fördomsfulla och nedsättande bilder av araber och muslimer som vi matas med dagligen. Bilden av den ondskefulle araben är så grundligt inpräntad i oss att vi inte tänker på den.

- Det är inte de kända och etablerade nätverken som utgör störst risk när det gäller terrordåd. Det är andra personer som vi ännu inte sett, säger Säpochefen Klas Bergenstrand i TT-telegrammet.

Varje muslim är en potentiell terrorist. Men vi är inte fördomsfulla. Det finns skötsamma muslimer. Också.

Peter Kadhammar