ÅSIKT

Hett mottagande lovas Bush i Indien

Arundhati Roy kallar Bush för krigsförbrytare

1 av 2 | Foto: Aftonbladet Bild
George Bush.
KULTUR

Resplanen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

för president Bushs triumfatoriska turné i den här delen av världen, där han hoppas kunna vinka imperatoriskt till människor som han betraktar som potentiella undersåtar, framstår som allt mer besynnerlig.

Inför hans depåstopp i New Delhi i dag försökte den indiska regeringen ihärdigt att få honom att framträda inför vårt parlament. Ett icke obetydligt antal parlamentsledamöter hotade att häckla honom, varför denna plan hastigt skrinlades. Plan två gick ut på att han skulle tala till massorna från det praktfulla röda fortets fästningsvallar, där den indiska premiärministern av tradition håller sitt tal på självständighetsdagen. Men röda fortet, omgivet som det är av den till övervägande delen muslimska befolkningen i Delhis gamla stad, betraktades som en säkerhetsmässig mardröm. Så nu gäller i stället plan tre: president George Bush talar från Purana Qila, det gamla fortet.

Visst är det ironiskt att den enda säkra offentliga platsen för en man som nyligen har uttryckt sådan entusiasm för Indiens modernitet är ett söndervittrande medeltida fort?

Eftersom Purana Qila också hyser Delhis zoo kommer George Bushs publik att bestå av några hundra djur i bur och en godkänd samling människor i bur som i Indien klassificeras som "framstående personer". De är mestadels rika människor som i vårt fattiga land lever likt fångade djur, inspärrade av sin egen rikedom, inlåsta och instängda i sina gyllene burar där de skyddar sig mot hotet från de vulgära och oregerliga människomassor som de systematiskt har plundrat genom århundradena.

Så vad ska hända med George Bush? Kommer gorillorna att jubla bifall åt honom? Kommer gibbonerna att vrida sina läppar i en grimas? Kommer thaminhjorten att hånle? Kommer schimpanserna att föra oväsen? Kommer ugglorna att bua? Kommer lejonen att gäspa och kommer girafferna att vifta med sina vackra ögonfransar? Kommer vaktlarna att uttrycka tacksamhet för att Bush inte reser i sällskap med Dick Cheney, hans jaktpartner med det ökänt dåliga siktet? Kommer direktörerna att hålla med?

Jo, i dag ska Bush också besöka Gandhis minnesvård i Rajghat. Han är förvisso inte den enda krigsförbrytaren som den indiska regeringen bjudit in att lägga blommor vid Rajghat. (Helt nyligen hade vi besök här av den burmesiske diktatorn general Than Shwe - och han är själv ingen blyg viol.) Men när George Bush lägger blommor på den där berömda plattan av blankpolerad sten - då kommer miljoner indier att rysa till. Det kommer att vara som om han hade hällt en liter blod över minnet av Gandhi.

Vi skulle verkligen föredra att han inte gjorde det.

Det ligger inte i vår makt att stoppa Bushs besök. Det ligger i vår makt att protestera mot det, och det kommer vi att göra. Regeringen, polisen och den privatägda pressen kommer att göra allt de kan för att minimera vidden av vår upprördhet. Ingenting som de glada nyhetstidningarna säger kan förändra det faktum att runtom i Indien, från de största städerna till de minsta byarna, på offentliga platser och i privata hem, är George W Bush, den sittande presidenten i Amerikas Förenta stater, hela världens mardröm inkarnerad, helt enkelt inte välkommen.

This is an article by Arundhati Roy

Copyright 2006

Översättning:

Arundhati Roy

ARTIKELN HANDLAR OM